Turecká káva a jak ji připravit

Když se řekne turecká káva, skoro každému v Česku se vybaví „turek“, tedy pražená káva zalitá vodou, po níž v hrnečku zůstává „lógr“.
Zatímco v domácnostech i horších podnicích si jiný způsob přípravy mnohdy nedovedou představit, odborníci turka nehodnotí příliš pozitivně, zejména protože je opravdová chuť kávy značně znehodnocena.

 

Nicméně opravdová turecká káva, někdy také turecká mokka, je něčím úplně jiným – jde o tradiční přípravu kávy, která je v místním prostředí uplatňována již stovky let.

 

O co vlastně jde? Jde o velice jemně praženou kávu – zrnka by měla být rozemletá zhruba na velikost hladké mouky – která je nalita do malé kovové konvičky, takzvané džezvy. Ta musí být pro nejlepší možnou chuť kávy nahřáta. Džezva je poté zalita vodou a rychle přivedena k varu. Jakmile začne káva skoro unikat, je džezva sejmuta z ohně a je nalévána do malých šálků.

 

Druhou možností přípravy je do studené džezvy přidat vodu, tu přivést k varu, odebrat z ohně, a tento proces opakovat celkem třikrát. Tím by měla být chuť kávy ještě lepší a plnější.

 

Do turecké kávy bývá často přidáváno různé koření, zejména kardamon, nebo také všemožné sirupy i alkohol. Chybou není ani přidat do mokka trošku cukru, čímž dojde k přebití hořkosti kávy – turecká káva je totiž obvykle připravována ze směsi jemnější arabiky a trpké robusty. Ovšem pozor – cukr se musí přidat již do samotné džezvy, a to před prvním převařením.

 

V naší nabídce naleznete tureckou kávu s mnoha rozličnými příchutěmi, kupříkladu vanilkovou, kardamonovou, čokoládovou nebo pryskyřicovou. Chybět nemůže ani čistá orientální káva známé značky Mehmet Efendi.

 

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli příchuť, pamatujte – český „turek“ nemá s opravdovou tureckou kávou kromě názvu nic společného.