Zimní období volá po přírodních olejích

Zimní měsíce jsou ráj pro nejrůznější viry a bacily, které na nás útočí ze všech stran a oslabují náš organismus. K boji proti nachlazení a nemocím však nemusíme využívat jen léky a jiné chemické přípravky, které naše tělo zevnitř ještě více zanáší a oslabují, ale můžeme vyzkoušet zázračnou moc přírody v podobě přírodních olejů.

 

eukalyptový olejAsi prvním olejem, který vás ve spojitosti s nachlazením napadne, je eukalyptový olej vyráběný ze stromu blahovičníků. Má opravdu blahodárné účinky, které můžete vyzkoušet při chřipce a rýmě, neboť umí krásně pročistit ucpaný nos. Stačí přidat pár kapek do horké vody a vdechovat jeho výpary. Při bolestech v krku zase pomůže obklad vytvořený smícháním eukalyptového a slunečnicového nebo olivového oleje, který necháte několik hodin působit. Jako difuzér je vhodné ho použít v místech, kde člověk může přijít do kontaktu s virózami. V neposlední řadě ho lze použít jako dezinfekci, k úlevě bolesti svalů a kloubů nebo k ošetření podrážděných dásní.

 

Podobné účinky má také tymiánový olej, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Jeho složky umí ničit i bakterie, které jsou odolné proti antibiotikům. Používá se k léčení infekcí v krku a v hrudníku, ale i ve střevních a močových cestách. Pomáhá vylučovat toxiny z těla, čímž nás může zbavit stresu, depresí a nespavosti. Ženy ocení jeho vliv na rozbouřené hormony v období menstruace nebo menopauzy.

 

Tradiční zbraní proti nachlazení horních cest dýchacích je zázvorový olej, který navíc dokáže zevnitř prohřát celé tělo, nebo přírodní antibiotikum v podobě česnekového oleje. Zde se vyplatí nemyslet na jeho lehce nepříjemnou vůni, ale využít jeho schopnost zvýšit celkovou odolnost organismu, uvolňovat hleny, chránit buňky těla před volnými radikály. Navíc podporuje apetit, činnost žaludku a normální střevní mikroflóru.

 

neemMéně známým bojovníkem proti virům a kašli je pak olej z čínské datle, který zároveň hojí rány a popáleniny, nebo neemový olej, který obsahuje množství vitamínů, čímž podporuje přirozenou obranyschopnost těla. Dá se využít i při podráždění pokožky a jiných kožních problémech, jako jsou ekzémy, lupénka nebo neštovice.

 

V zimě bývá také ideální čas se na chvíli zklidnit a relaxovat, k čemuž můžeme využít různé vonné oleje a aromalampy. Nagarmotha olej je vyroben ze subtropické rostliny původem z Indie, kde se používá do vykuřovacích směsí a vonných tyčinek. Jen několik kapek tohoto oleje umí navodit meditační a harmonickou atmosféru. Olej ze santalového dřeva a vůně potlačuje deprese a bolesti hlavy. Možná právě proto se tradičně používal při různých náboženských rituálech zejména v hinduismu.

 

migrénaPři migréně nebo bolestech hlavy můžete zkusit i koupel s přídavkem několika kapek rozmarýnového oleje, který umí navodit dobrou náladu. Nespavost zase zažene levandulový olej, který zklidňuje a unavuje. Vůni Vánoc, cukroví a sváteční pohody nám připomene borovicový olej, vanilkový olej nebo skořicový olej, který navíc napomáhá vylučování odpadních látek z těla a snižuje tak zátěž ledvin.