Vzácné bahno pomůže i dětem

Jíl se může mnohým na první pohled zdát, že jde o prášek nebo obyčejné bahno. Je to však mylný dojem. Kosmetický jíl má nedocenitelné vlastnosti.

Je perfektním pomocníkem pro péči o pokožku, vlasy, obličej i tělo. Jíl má jednoduché složení a můžete ho tedy používat nejrůznějšími způsoby.
I Vy si můžete doma vyrobit masky nebo různé zábaly. Kvalitní zelený jíl lze používat i vnitřně pro detoxikaci organismu. Upraví zažívání a má protizánětlivé účinky. Jíl je látka nenápadná, ale všestranná.

 

Co je vlastně jíl

 

Jde o sedimentovanou horninu, která je zvětralá a obohacená o příměsi minerálů, které určují výslednou barvu jílu. Jíly se od sebe liší obsahem látek, kvalitou, barvou nebo podle lokality, kde došlo k jeho těžbě. Setkat se můžete se zeleným jílem, ale známe i bílý jíl, žlutý jíl nebo červený jíl. Podle obsahu příměsí minerálů rozlišujeme zelený jíl na mastnou pleť, bílý pro citlivou pleť a nebo růžový a červený jíl, které se hodí pro pokožku trpící podrážděním a ekzémem. Jíl je vhodný rovněž na citlivou dětskou pokožku, která potřebuje mimořádnou péči.

 

Nejčastěji jíl vzniká sedimentací. Platí to u ilitu, kaolinitu, attapulgitu i sépiolitu. Vyjímkou je montmorillonit, nazývaný jako lávová zem. Ten vzniká zvětráváním vyvřelé horniny. Ve všech druzích jílu najdete minerály a stopové prvky jako jsou křemík, vápník y hořčík. Jíl je těžen z povrchových nalezišť a poté se několikrát pročistí a usuší, aby byl co nejkvalitnější. Spousta výrobců míchá různé druhy jílů dohromady, aby došlo k  zintenzivnění účinku.

 

Zkuste zelený jíl na akné

 

Všechny druhy jílu se dají použít na všechno. Jíl účinkuje přímo v ohnisku daného problému a je jedno, jestli jde o akné nebo zánět těla uvnitř.
\nPro vysokou schopnost absorbovat  nečistoty a maximálně eliminovat záněty má nejširší využití v kosmeticke montmorillonit, kaolinový jíl a illit.
\nMůžete je použit jako zubní pastu, šampon, peeling, zábal nebo kondicionér. Pro děti zkuste dětský jílový šampon.

 

Jílový dětský šampon

 

Dětský jílový šampon je revolucí v dětské vlasové kosmetice, nejenže neštípe v očích, ale lze jej používat i jako sprchový gel, protože neobsahuje mýdlo a svým pH faktorem vyhovuje citlivé dětské pokožce.

 

Šampon se speciálním obsahem je určen pro jemné mytí vlasů a poskytuje citlivé pokožce hlavy potřebnou péči. Dětský jílový šampon neobsahuje alergeny s přídavkem parfému, barviv, alkoholu, soli, parabenů a aktivních látek jako je SLES a SLS.

 

Pár kapek dětského jílového šamponu naneste na navlhčené vlasy a jemně vmasírujte prsty až do pěny. Poté opláchněte teplou vodou.

 

Nejen dospělí, ale i děti trpí nejrůznějšími ekzémy, záněty nebo suchou pokožkou. Zelený jíl zdraví dětí významně posílí. Jedním z jílů, který je na atopickou dermatitidu výborným je Ghassoul. Často jej najdete pod názvem lavová zem a má tmavošedou barvu. Jde o jíl, který je velmi šetrný k pokožce dětí a kojenců. Neodmyslitelně patří k parní lázni hamham.

 

Má velmi vysoký obsah minerálů a stopových prvků, které odvádí toxiny a posilují unavenou pleť. Dokonale odmastí a stahuje póry. Je výborným v boji proti akné a protizánětlivé pleti. V péči o děti je neskutečně výborným doplňkem.

 

Zelený jíl pro děti

 

Naopak zelený jíl pro vnitřní užití na detoxikaci organismu není určen dětem do tří let a těhotným ženám. Zelený jíl na vlasy pro děti umožní jim umývat vlásky podle potřeby. Vždy jej ale pořádně vymyjte šamponem. V opačném případě by vlasy nabyly až příliš na objemu a špatně by se česaly. Zelený jíl je rozemletý jemný prášek, který se těží z velkých hloubek.

 

Při užívání zeleného jílu může dojít zpočátku ke zhoršení stavu, které je způsobeno pročišťováním nemocí postiženého místa. Zvlhčený jíl začne působit jako drenáž a absorbovat nežádoucí patogenní látky z těla. Při jeho používání se doporučuje čistící dieta – zvyšte příjem tekutin a dětem přidejte více ovoce a zeleninu. Pro děti je zelený jíl vhodný ve formě jílového mléka nebo tobolek.

 

Pro děti můžete využívat také jílovou vodu na výplachy nosu při senné rýmě nebo rýmě při nachlazení. Jednoduše rozpusťte jednu kávovou lžičku jílu ve vodě nebo odvaru z bylinek jako heřmánek nebo šalvěj. Jílovou vodu je potřeba do nosu nasávat, nevadí, když zteče do krku. Toto zopakujte 5 - 6krát. Nakonec do nosu kápněte šťávu z citronu. Při potížích se suchou sliznicí nebo tvorbou vřídků v nose si vytvořte jílovou kašičku a tou problematické místo pomocí vatové tyčinky potírejte.  Máte-li chronickou rýmu, můžete si zevně na obě stranu nosu přikládat jílové obklady dvakrát denně.

 

Bolí vaše dítě v krku? Připravte mu jílový obklad z 2 cm vrstv jílu. Připravte si hladkou kaši a zabalte ji do plátýnka. To přiložte do oblasti hrtanu a mandlí. Do směsi přimíchejte tea tree oil. Stálou vlhkost jílu udržíte překrytím potravinářskou folií. Obklad střídejte po dvou hodinách 1-2 dny a poté stačí 2x denně. Doporučováno je navíc kloktat vodu s mořskou solí a citronovou šťávou.

 

Pro děti je vhodný zelený jíl i na zuby. Zelený jíl zuby dítěte ochrání a zabrání tvorbě zubního kazu. Pasta se vyrábí z velmi jemného jílu. Je možné do ní přidat mátu nebo šalvěj. Touto pastou čistěte zuby nebo přímo ústní dutinu pravidelně. Dalším přípravkem se zeleným jílem,c který můžete použít pro Vaše miminko, je jílový dětský krém na vyrážky či opruzeniny.