Turecký čaj a jeho příprava

Ať už jste milovníkem čaje, nebo tímto nápojem spíše pohrdáte, nejspíše budete znát některé základní druhy, které byste navíc dokázali rozpoznat. Zelený čaj má svou charakteristickou travnatou chuť i vůni, bílý je na tom podobně, pouze je o něco jemnější, černý čaj má naopak silnou zemitou a kořeněnou chuť, ovocný čaj nemá s čajovníkem nic společného…

 

Ale víte, co je to čaj turecký?

Turecký čaj je označení černého čaje, který roste a je sklízen v Turecku samotném, nejčastěji v okolí města Rize, proto také někdy hovoříme o čaji Rize. Již toto zajišťuje, že se nebude jednat o obyčejný černý čaj, který koupíte v supermarketu v pytlících. Turecký čaj Rize se odlišuje nejenom způsobem a místem pěstování, ale také přípravou.

 

turecký čajA jak se tedy turecký čaj Rize připravuje?

 

Prvním rozdílem oproti běžnému černému čaji je, že tento se připravuje hned ve dvou konvicích. Jak to, ptáte se? Je to jednoduché. Spodní konvice je plná vařící vody, kdežto čaj samotný je sypán do konvice vrchní. Než čaj zalejeme vodou ze spodní konvice, je nutné ho lehce opražit. Po zalití se čaj nechává asi pět minut louhovat, následně se lije do malých skleniček, do nichž se ještě přidá kostka cukru.

 

Pokud vás turecký čaj zaujal, není nic jednoduššího než se podívat do naší nabídky. Naleznete v ní pravé černé čaje z Turecka, mimo tradičního Rize se můžete těšit na další místní druhy, které jsou svou chutí naprosto jedinečné. A pokud ještě stále váháte, zeptejte se svých znalejších známých či kamarádů – sami vám potvrdí, že turecký čaj je pochoutkou naprosto jedinečnou, která rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení.