Trápí Vás kruhy pod očima? Známe řešení!

Říká se, že oči jsou oknem do duše člověka a co by potom mohlo platit o kruzích pod očima? Naše oči o nás dokážou mnohé vypovědět a jsou taktéž mocným nástrojem v komunikaci. Jako například, když hned po ránu při pohledu do zrcadla zjistíme, že na nás prozradí hříchy minulé noci. Ovšem příčinou unavených očí může být mnoho a ať už se jedná o důsledek probdělé noci v baru nebo genetickou vadu, kruhy pod očima dokáží pěkně znepříjemnit život. Všichni, kterých se tento případ kdy týkal, jistě uznají, že problém se zamaskováním těchto nechtěných nahnědlých skvrn pod očima či napuchlou pletí je nelehký úkol. Proto bychom Vám kromě jednorázové snahy o zakrytí problému rádi poskytli několik rad, jak se tohoto nepříjemného problému zbavit jednou pro vždy.

 

Jak kruhy pod očima vznikajíčerné kruhy pod očima

 

Problém s kruhy pod očima trápí většinu žen všech věkových kategorií. Málokdo ovšem hovoří o tom, že se se stejným problémem potýkají i muži. Kruhy dle lékařů mohou vznikat z několika důvodů.  Buď se jedná o přirozený proces, kdy hlavní roli hraje genetická výbava a je to projev stárnutí pokožky. V jiných případech se může jednat o alergickou reakci u velmi jemné kůže pod očima, která je atopická a citlivá na změny. Jako častým důvodem se uvádí taktéž tendence těla v těle zadržovat vodu či nerovnováha hormonů v těle. Jako obecný fakt se dá také tvrdit, že si výrazné kruhy pod očima můžeme přivodit sami, a to špatnou životosprávou, kdy se například dlouhodobě zdržujeme v místnosti s cigaretovým kouřem.

 

I když se jedná, zdá se o neřešitelný problém a ti, co se se ním potýkají, již třeba bezúspěšně vyzkoušeli mnohé metody, není důvod k panice. Po ruce existuje několik typů řešení, stačí jenom zvolit to, co bude vyhovovat Vám.

Prvně se jedná o metody čistě praktické, které svépomocí zvládne každý. Tyto mají ovšem pouze krátkodobý charakter. Za druhé jsou tu metody na dlouhodobé užívání, jež dokáží problém s kruhy pod očima řešit od kořenu věci a výsledky jsou viditelné za několik pár dní.

 

Praktické rady: domácí výroba

 

Jako nejefektivnější z levných praktických rad se ukázala metoda ledové kostky. Jak to funguje: z ledničky vytáhnete několik ledových kostek, které zabalíte do průhledného sáčku. Sáček můžete poté ještě obalit jemnou látkou, např. hadrovým kapesníkem, aby voda ze sáčku neodkapávala. Poté aplikujte kostky ledu přímo na postižená místa na obě oči zároveň či střídavě. Dbejte na to, aby se jednalo vždy o menší interval, protože led může velmi citlivou pleť v okolí očí i popálit, proto neaplikujte více než 10-15 minut.  Měli byste tímto docílit rychlé úlevy, což se hodí právě v těch případech, kdy bychom třeba na důležitém jednání v práci měli vypadat svěže a odpočatě. Je to jednoduché řešení, které nevyžaduje žádné náklady či přípravu.

 

Pokud nemáte po ruce led, můžete použít i chladnou zeleninu z ledničky, jako například plátky okurky či brambor. Z oblasti kuchyně se ještě nabízí jedna přírodní metoda, a to jsou použité sáčky od čaje a je naprosto jedno, zda se jedná o čaj černý či zelený. Po použití sáčku na ranní čaj ho vhoďte na několik minut do mrazničky a po vyndání aplikujte na oblast pod očima. Měli byste dosáhnout okamžitého efektu, s výsledkem, který bude znatelný na první pohled.

 

Kosmetické řešení: přírodní oleje

 

Pro ty z Vás, co nechtějí denně opečovávat místa po očima kostkami ledu či sáčky od čaje, existuje jiné přírodní řešení. Ovšem pozor, na rozdíl od výše uvedených „babských rad“ je potřeba věnovat naší pokožce více času, abychom umožnili vhodným produktům aktivně působit. Jako nejefektivnější se ukázaly přírodní rostlinné oleje a jílové masky. Pro ty, co nemají ještě s podobnými produkty zkušenosti, to může znít dost exoticky, ale podívejme se trochu podrobněji na to, jak tyto výrobky na pokožku obličeje působí.

 

přírodní olejeNejprve rozebereme přírodní rostlinné oleje, jako jsou arganový a opunciový olej. Více o složení těchto olejů jsme psali v článku o Přírodních olejích na pleť. Jedná se o v přírodě naprosto přirozeně vyskytující se oleje, které se získávají z přírodních surovin. Arganový olej je produktem stromu arganovníku, což je rostlina chráněná UNESCO pro její jedinečnost a prokazatelné omlazující účinky. Na druhé straně opunciový olej se získává lisováním z opuncie, což je exotický kaktus, který roste především v Africe, Mexiku, na jihozápadě USA a také v Maroku.

 

 

Oba přírodní oleje, pokud jsou aplikovány ve své čisté přírodní formě, mají hydratační a výrazně regenerační účinky na lidskou pleť. Především obsah vitaminu E a omega 3-mastných kyselin zajišťuje ochranu pokožky i na těch nejjemnějších místech, jako je právě oblast kolem očí. Již američtí Indiáni odnedávna používali opunciový olej na léčbu podrážděné pokožky po spáleninách a historie užívání opuncie jako léku je známá též v čínské medicíně. Výhodou metody přírodních olejů je, že je univerzální a dá se použít i na pokožku celého obličeje, ne jen na oblast od očima, kde se vyskytuje problém s nechtěnými kruhy. Oproti metodě s kostkami ledu a čajovými sáčky jsou náklady této techniky pochopitelně vyšší, dosáhnete ovšem dlouhodobých výsledků a užití je neporovnatelně příjemnější. Aplikaci oleje doporučujeme provádět večer či ráno, a to jemnou masáží a krouživými pohyby.

 

Aktivní jíl

jílová maska

Jako další z možností, jak se zbavit kruhů pod očima, se nabízí aplikace aktivního jílu. Na českém trhu se jedná spíše o méně známý produkt, ale je o to více účinný. Ačkoliv může mnohé z vás název "jíl" mást a vyvolávat spíše dojem něčeho nečistého, ze kterého byste spíše stavěli dům, než co byste použili na obličej, není tomu tak. Aktivní jíl, na rozdíl od stavebního jílu, je látka, která obsahuje antioxidační účinky. Provedené laboratorní testy navíc ukázaly, že má vysoko absorpční účinky, což umožňuje velmi dokonalé vyčištění pleti a tudíž kvalitní odstranění nechtěných projevů na pokožce, např. alergické projevy, kam se mohou řadit kruhy pod očima. Jíl též pomáhá z těla odvádět toxiny, které jsou příčinou nechtěných změn na naší pokožce.

 

Stejně tak jako přírodní oleje, taktéž jíl je známý jako přírodní surovina, která pomáhala zkrášlovat po staletí desítky žen, a to již v Mezopotámii a Starověkém Egyptě. Aplikace je velmi jednoduchá. Navíc má regenerační účinky a dokáže tak kromě podpory boje proti kruhům pod očima i dokonale vyčistit tuto oblast od všem nečistot, které mohou později vést k dalším problémům s pletí, jako jsou akné či zanesené póry.

 

Shrnutí

 

Kruhy pod očima jsou viditelným problémem, se kterým se potkáváme dennodenně. Dobrou zprávou je, že se ve většině případů jedná o estetickou, ne zdravotní vadu, se kterou se dá s trochou trpělivosti a správných prostředků úspěšně vyrovnat. Ovšem, jak jsme si byli schopni ověřit, existují mnohačetná řešení, ať už krátkodobého či dlouhodobého charakteru. Je tedy jen na Vás, která metoda Vás oslovila nejvíce. Pro více informací o produktech arganový olej, opunciový olej a jílové masky navštivte naše stránky s produkty.

 

zdroj: smilargan.cz, spektrumzdravi.cz, guzelleselim.com