Sütlaç – výtečný rýžový dezert

Sütlaç má v turecké kuchyni své čestné místo. Svůj původ má až v otomanských kuchyních, kde se prý navíc poléval růžovou vodou. Tu my v dnešním receptu sice nepoužijeme, ale přesto si můžete připravit skvělou pochoutku, kterou si rádi vychutnáte kdykoliv během dne.

 

Co budete potřebovat?

 

vanilkový lusk• ½ hrnku rýže
• 2 hrnky vody
• 4 ¼ hrnku vody
• ¾ hrnku cukru
• 3 lžíce kukuřičného škrobu
• Sůl
• Vanilkový lusk nebo vanilinový cukr

Zapékací misky, pokud chcete vytvořit křupavý povrch

Mletá skořice na ozdobu

 

Jak na to?

 

Do hrnce nasypte rýži, zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud rýže nevsákne veškerou vodu. Nezapomeňte ji průběžně kontrolovat, aby se nepřipálila.

 

sutlacPoté přilijte čtyři hrnky mléka (zbytek si nechte na potom) a cukr. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu.

 

Mezitím ve zbytku mléka rozmíchejte kukuřičný škrob, který za stálého míchání vlijte do vroucí rýžové směsi. Opět pořádně zamíchejte.

 

Přimíchejte vanilku, špetku soli a nechte vařit ještě 15 minut. Neodcházejte od plotny, tím, jak bude směs houstnout, je potřeba ji pořád míchat, aby se nepřipálila.

 

Až směs zhoustne, je hotovo. Některé hospodyňky dělají sütlaç tak, že ho na závěr ještě pocukrují a dají na chvíli do trouby, aby cukr zkaramelizoval. Pokud už ale nemůžete udržet chutě na uzdě, jednoduše ho posypte skořicí a pusťte se do něj. A nezapomeňte si k němu nalít turecký čaj!

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!