Recepty s arganovým olejem

Recepty z marockého arganového oleje

 

Používání arganového oleje (marockého zlata) v kuchyni má velmi pozitivní vliv na lidský organismus. V Maroku je součásti tradiční kuchyně a považuje se za delikatesu. Tento olej má oříškovou chuť, proto stačí někdy jedna až dvě kapky, přidat do jídla. Lidé v Maroku pijí marocké zlato denně, a to 1 až tři lžičky.

 

arganový olej potravinářský Smilargan

Bramborový salát s arganovým olejem


Ingredience:

* 800 g horkých brambor, uvařených ve slupce
* 2 větší kyselé okurky
* hrst nakrájené petrželové natě
* cibule
* 4 vajíčka uvařené natvrdo
* pepř, sůl
* 2 malé lžičky arganového oleje 

 

Příprava:

Uvařené ještě horké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (menší). Přidáme do nich jemně nakrájené okurky, hrst petrželové natě a na drobno nakrájenou cibulku. Okořeníme, osolíme a dobře promícháme a pokapeme arganovým olejem. Nakonec ozdobíme kolečkem vajíčka (nebo osminkou) každou porci. Bramborový salát můžeme podávat k řízkům, pečeným rybám a pečenému masu.

 

makrela s arganovým olejemMakrela s arganovým olejem na orientální způsob

 

Ingredience:

* 600 g makrely
* 30 ml rajčatového protlaku
* 30 g hladké mouky
* 30 g másla
* 1 menší cibule, 2 zelené papriky, 2 stroužky česneku
* 2 rajčata, zelená petrželková nať
* citron, ocet
* kari, cukr, sůl, 
* zelená petrželková nať
* arganový olej

 

Příprava:

Makrelu naporcujeme, okořeníme, posolíme a obalíme v hladké mouce a z obou stran opečeme na oleji. V mezi čase uděláme omáčku, kterou makrelu zalejeme a dusíme do měkka. Příprava omáčky: Připravíme světlou zásmažku z poloviny másla a mouky, rozředíme vodou a důkladně zamícháme. Přidáme koření, rajčatový protlak, sůl, ocet a povaříme. Na másle zpěníme cibulku, k ní vložíme nakrájené rajčata, papriku a natřený česnek se solí. Všechny ingredience dáme do scezené omáčky nakapeme trochu citronu a pokapeme arganovým olejem. Podáváme s bramborem, rýží nebo s kuskusem.

 

Kuřecí prsa s kuskusem a arganovým olejem 

 

kuřecí prsa s kuskusem a arganovým olejem

Ingredience:

* skořice
* kurkuma
* kmín
* kardamon
* sůl, pepř
* koriandr s olejem
* měsíčky citronu
* arganový olej
* kuskus

 

Příprava:

Troubu si předehřejte na 150 °C . Do misky vložte skořici, kurkumu, kmín, kardamon, koriandr s olejem, osolte, dejte pepř a vše důkladně promíchejte. Směsí potřete kousky kuřecích prsou a opatrně pokládejte na plech. Poté maso obložte po krajích měsíčky z citronu a nechte 30 minut péct. Když je maso upečené, vytáhněte z trouby a nechte 10 minut stát. Nasypte do mísy kuskus a nalejte vroucí vodu (dle návodu) a nechejte ho nabobtnat. Poté trochu osolte, přidejte kapku arganového oleje a zlehka promíchejte.

 

Co je kuskus?

 

Je to nízkokalorická potravina, která dokáže nahradit kaloricky vydatné přílohy. Kuskus by neměl chybět v žádné kuchyni těch, kteří stále bojují s nadváhou. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice, která se mele a drtí, a tak vzniknou nažloutlé droboulinké kuličky. Kuskus obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, spoustu uhlohydrátů, bílkoviny, vitamín E, železo, vápník a fosfor, proto se řadí mezi potraviny zdravé výživy. Objasnili jsme si co to je kuskus a můžeme pokračovat s recepty.

 

tyčinky z listového těsta a arganového olejeTyčinky z listového těsta s arganovým olejem

 

Ingredience:

* 1 balíček listového těsta
* 1 lžička arganového oleje
* 1 vejce
* semínka ze slunečnice, sezamu nebo máku

 

 

Příprava:

Listové těsto rozválíme na válu a potřeme vajíčkem rozmíchaných s lžičkou arganovým olejem. Těsto zatočíme, nakrájíme tyčinky asi 6 cm dlouhé a ty pak posypeme semínkami ze slunečnice, sezamu a nebo mákem. Troubu zahřejeme na 180 °C , vložíme do ní plech s tyčinkami a pečeme asi tak 20 minut.

 

Kuřecí plátky s arganovým olejem 

marocké kuře s arganovým olejem

 

Ingredience:

* 1 větší kuře
* 20 g hladké mouky
* 20 g másla
* 4 dl mléka
* 2 dl smetany
* 50 g tvrdého sýra (strouhaného)
* 1 vejce
* majoránka
* nastrouhaný muškátový oříšek
* 1 bobkový list
* petrželková nať
* rozmarýn
* černý pepř, sůl
* arganový olej

 

Příprava:

Kuře zevnitř vymažeme majoránkou, kořením a arganovým olejem a dáme na jeden den uležet do lednice. Druhý den dejte kuře do vody, přidejte sůl, rozmarýn, bobkový list a petrželovou nať. Vařte ho tak dlouho, až bude maso odpadat od kosti. Vyndejte kuře z hrnce, oberte kuře a nakrájejte maso na širší plátky. V mezičase uvařte široké nudle, které si vložte do pekáčku nebo ohnivzdorné mísy a na ně naklaďte kuřecí plátky. Uvařte z másla, mouky a mléka bešamel, odstavte ho ze sporáku a vmíchejte do něj smetanu, nastrouhaný tvrdý sýr, vajíčko, strouhaný muškátový oříšek a trochu soli. Velmi dobře to promíchejte na nalijte to na nudle a kuřecí plátky, které máte přichystané v pekáčku a důkladně posypete nastrouhaným tvrdým sýrem. Vložte do vyhřáté trouby a nechte zapéct.

 

Co je to bešamel?

 

Je to zkrácený název pro bešamelovou omáčku. Je to tradiční specialita francouzské kuchyně. Rozehřejeme máslo a do něj vmícháváme hladkou mouku. Do světlé jíšky vlijeme mléko a za občasného míchání povaříme až do zhoustnutí. Nezapomeneme na závěr přidat trošku soli. Nezbývá už jen Vám popřát hodně úspěchů v přípravě jídel s arganovým olejem a popřát dobrou chuť.

 

A nakonec něco sladkého

marocká pomazánka Amlou

 

Už jste někdy slyšeli o marocké nutele Amlou? Že ne? Tak to ji rychle vyzkoušejte! Jedná se o pomazánku ze sladkých mandlí, pomerančového medu a arganového oleje. V Maroku se jí s chlebem (msemen), který je podobný našim českým palačinkám nebo se do něj namáčí klasický marocký chléb. Kdo miluje nutelu či burákové máslo, měl by amlou rozhodně vyzkoušet. K dostání je i na našem eshopu.

 

zdroj: www.sbs.com.au, www.smilargan.czwww.recettes-ensoleillees.com, www.taste.com.au