Přírodní jíl versus komerční jílové produkty

Jak se vyrábí kosmetika ze zeleného jílu a jak ji využít

 

Zelený jíl má krásně světle zelenou barvu a měkkou texturu. Patří mezi jedny z nejvíce účiných a nejčastěji používaných minerálních kožních jílů na světě. Obsahuje spoustu cenných prvků. Zajímá vás jakých cenných prvků? K čemu se užívá? Proč je zelený? V čem je jeho léčebné kouzlo?

 

Z hlediska mineralogie, francouzský zelený jíl patří do podkategorie jílových minerálů známých jako illit jílů. Jílové minerály jsou obecně důležité součásti půdy. Illit jíly jsou obvykle tvořeny zvětráváním půdy. Tyto jíly odstraňují z přírody těžké kovy, jako je olovo, kadmium a chróm. V kosmetickém průmyslu jsou oceňovány hlavně jeho čistící a výživné vlastnosti. Podívejte, jak se zelený jíl zpracovává. Dozvíte se, jaké jsou vnitřní i vnější možnosti využití a na co si dát při manipulaci s přírodním zeleným jílem pozor.

 

zelený jíl

Jak se zelený jíl zpracovává?

 

Zelený jíl je připravován procesem sušení na slunci a následným drcením. Po vytěžení je jíl rozložen na slunci pro odstranění přebytečné vody. Po vysušení následuje drcení nebo jemné rozemletí. Poslední fází je opětovné sušení, pro odstranění posledních zbytků vody z jílu. Poté je k dispozici světle zelený suchý prášek, který se nejčastěji využívá pro kosmetické účely. Takto zpracovaný jíl se přidává do směsí na pleťové masky, krémy nebo zábaly na vlasy. Prodává se také samotný ve formě prášku, ze kterého si můžete vytvořit domácí pleťové masky nebo zábaly na vlasy. Čistá dále nezpracovaná prášková forma se také hodí na vnitřní konzumaci pro detoxikaci a odkyselení organismu nebo při potížích s trávením.

 

K čemu se zelený jíl využívá?

 

Zelený jíl je nyní velmi oblíbenou ingrediencí pro mnoho kosmetických produktů pro péči o pleť. Přírodní jíl je velmi kvalitní a obsahuje důležité minerály, které mají detoxikační účinky pro zdraví kůže.100% přírodní zelený jíl je nejčastěji používán zdravotníky a v lázních k léčbě onemocnění kůže. Je ideální pro čištění pleti, má obrovské absorpční schopnosti. Jeho tonizující působení stimuluje pokožku a odstraňuje nečistoty z epidermis (vnější vrstva pokožky) a toxické látky. Stahuje póry a zpevňuje kůži. Můžeme ho použít jako pleťovou, tělovou nebo vlasovou masku. Jíl napomáhá předcházet tvorbě lupů a je vhodný pro mastné vlasy. Přidává se do mýdel pro zvýšení čistící schopnosti. Také ho můžeme použít jako desinfekční sprej na nohy nebo si ho můžeme přidat do koupele a užít si minerální koupel pro uvolnění stresu. Zmírňuje spálení od slunce.Dále se zelený jíl používá k léčbě artritidy, bolesti svalů a podvrtnutí. Jílové pasty se mohou aplikovat na rány, modřiny, bodnutí hmyzem a drobné popáleniny. Napomáhá při léčbě atopických ekzémů. V těhotenství hojí strie. Přidává se do zubních past, které pomáhají vybělit zuby.

 

Dermokil jílová bělící zubní pasta s jílem a propolisemExterní využití zeleného jílu

 

Pleťovou masku si připravíme tak, že jeden šálek práškového jílu smícháme s jednou lžící medu, jednou lžící olivového oleje a půl šálkem vody. Celou směs dobře promícháme do té doby, dokud nevznikne hladký krém. Masku naneste prsty rovnoměrně na obličej. Vyhněte se však okolí očí. Nechte masku působit max. deset minut a smyjte teplou vodou.

 

Budete cítit pocit osvěžení a uvolnění, pleť bude měkká a krásně hladká

 

Vlasovou maska si vyrobíte podobně jako masku na pleť. Připravte si jeden šálek práškového jílu, půl šálku vody a lžíci medu. Přidejte čtyři lžíce odvaru z přesličky a tři kapky esenciálního oleje Ylang - Ylang. Vznikne vám řidší kaše, kterou vmasírujete do vlasů a necháte deset až dvacet minut působit. Vlasy zakryjte igelitem nebo ručníkem. Masku snadno vymyjete šamponem a vlasy dobře rozčešete. Vlasy budou po vysušení lesklé, krásné a voňavé.Na desinfekční sprej budete potřebovat půl šálku zeleného jílu, smíchejte ho s půl šálkem vody, přidejte dvě až tři kapky esenciálního oleje Tea Tree. Tuto směs aplikujte na nohy a opláchněte po patnácti minutách studenou vodou. Nohy natřete hydratačním krémem. Minerální koupel stojí určitě za vyzkoušení. Půl šálku práškového zeleného jílu přidejte do vany s teplou vodou. Oceníte ji při popálené nebo podrážděné pokožky od slunce. Koupel vám pokožku krásně zklidní. Také se užívá ke zmírnění artritidy nebo bolesti svalů.

 

Vnitřní využití zeleného jílu

 

Vnitřní užívání jílu umožňuje celkovou očistu těla nebo se využívá při střevních či žaludečních potížích. Ničí viry, bakterie, čistí a chrání sliznici. Jíl se v těle nestřebává, ale přirozeně je z těla s nečistotami vylučován. Zelený jíl se kloktá nebo pije, tím napomáhá očistě trávicího traktu, léčbě nevolnosti nebo jiných onemocněné žaludku. Zmírňuje menstruační křeče, nebo bolesti v krku.

 

Na co si dát pozor!

 

Zelený jíl by nikdy neměl být míchán kovovými lžícemi nebo uložen v kovových krabicích. Používejte pouze dřevěné nebo skleněné lžíce a skleněné nebo keramické nádoby. Při kontaktu s kovem jíl ztrácí své blahodárné účinky. Po aplikaci použitý jíl vyhoďte, protože do sebe vstřebal všechny škodlivé látky a mohly by se v něm množit bakterie.