Opruzeniny - noční můra miminek i maminek

Co je opruzenina

 

Opruzenina, někdy také nazývaná intertrigo je porušení struktury kůže v důsledku současného působení vlhka, tepla, potu, moče, stolice, ale také pleny, ať již látkové nebo plenky na jedno použití. Většinou k opruzení dochází, pokud je dítě přebalováno po dlouhé době, ale i vyjímkou nejsou ani miminka pečlivých maminek. 

 

Jak poznáte opruzeninu

Opruzenina je různě rozsáhlé zarudnutí kůže, které se objevuje nejčastěji v okolí genitálu a na zadečku, ale může se objevit i v záhybech kůže na pažích, či stehnech. Kůže někdy mokvá a mohou se objevit prasklinky, což je pro miminko velmi nepříjemné a postižená kůže ho bolí.

 

Jak opruzeniny léčit

 

Miminko je třeba častěji přebalovat, někdy ho ponechat i delší dobu volně bez plínek. K léčbě opruzenin je vhodný Dětský krém Dermokil vyvinutý speciálně na vyrážky a opruzeniny. Krém obsahuje bylinné esence a vitamíny, které eliminují vyrážky. Dále je na léčbu opruzenin vhodný arganový olej. Také se doporučuje častěji prohlížet záhyby kůže a odstraňovat kožní maz, který se rychle rozkláda a dráždí kůži. Při přebalování používejte spíše jednorázové plenky.