Nejdražší olej světa - Opunciový olej

Opunciový olej, někdy také nazývaný kaktusový olej nebo nopál je považován za nejdražší olej na světě vůbec. Olej se vyrábí ze semínek plodu Opuncie, celým názvem Opuntia ficus-indica f. amyclaea.

 

Opuncie patří do čeledi kaktusu. Tyto rostliny pochází původně z oblasti, která se rozkládá od Kanady až po Ohňovou zemi. S pěstováním Opuncie se začalo zhruba před 9 000 lety v Mexiku. V 15. století se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe (například Maroko) a v Indii.

 

Užití Opuncie je velké, nejčastější je však ve formě ovoce, které je k dostání občas i u nás a dále jako olej, jež je využíván v kosmetickém průmyslu.

 

Proč je olej opunciový olej tak drahý?

 

Proces výroby opunciového oleje je velmi náročný. Jelikož mají plody Opuncie zahnuté trny, musí se tak nejdříve osekat, poté se plod rozřízne, vyjmou se semínka a ty se pak zastudena vylisují. Dalším důvodem proč je olej tak cenově náročný, je množství plodů, které je potřeba posbírat abychom dostali 1 litr oleje. Na 1 litr je potřeba 800 kg plodů Opuncie což je 24 kg pro 30 ml oleje nebo 12 kg pro malinkou lahvičku s olejem o obsahu 15 ml. Cena opunciového oleje se na kosmetickém trhu pohybuje okolo 50 000 Kč za 1 litr.

 

opunciový olej smilargan

Opuncie si dokáže udržet vlhkost i ve velmi suchém podnebí, proto přežije i na pouštích. Olej z opuncie tak dokáže udržet vodu pod Vaší kůží, čímž dochází k regeneraci a hluboké hydrataci pokožky. Olej funguje jako revitalizační sérum na jemné vrásky kolem očí a rtů. Také stahuje póry a dokáze odstranit kruhy pod očima. Z opunciového oleje se vyrábí i čaj nebo kosmetika jako je například noční krém s opunciovým olejem nebo mýdlo z opunciového oleje.

 

Víte také nějaké zajímavé informace o opunciovém oleji a chcete se s nimi podělit? Napište nám je do diskuze níže.