Na nákupy do Istanbulu

Zapomeňte na Paříž, Miláno či New York! Jeďtě na nákupy do Istanbulu!

 

Při vyslovení "město módy" každého jistě napadne Milán, Paříž nebo Londýn. Poslední dobou však mezi nejoblíbenější města módy patří turecký Istanbul, který se stal destinací, kam se mnoho lidí vydává za nákupy, a to včetně slavných celebrit. Turecká metropole nikdy nepatřila mezi oblíbená města pro nakupování, přitom má hodně co nabídnout!

 

Na hijáb zapomeňte!

 

Myslíte si, že ženy chodí v Turecku zahalené od hlavy až k patě? Je pravda, že Turecko je Islámská země, avšak díky tomu, že se nachází částečně v Evropě, obléká se zde většina žen podobně jako běžné Evropanky. Turkyně se oblékají podle posledních módních trendů. Potrpí si na lodičky s turecko-nakupovani-01vysokými podpatky, luxusní kabelky, šperky či šátky. Rájem jsou pro ně obrovská nákupní centra jako třeba Kanyon nebo Cevahir, které je podobné našemu pražskému Palladiu, ovšem několikanásobně větší.

K nejznámějším a největším patří Cevahir je dokonce největším nákupním centrem v Evropě a 6. největším na světe. Najdete zde značky, které známe i v Česku, například Bershka, Mango nebo Zara, ale i ty, které u nás zatím tolik známé nejsou, například Dorothy Perkins, Nine West, Miss Selfridge či Oysho.

 

Turecká Champs-Élysées!

 

Luxusní světové značky jako je Louis Vuitton, Gucci, Dior nebo Armani pak mají své místo v luxusním nákupním parku Istinye. Některé obchody najdete však najdete i na Bagdat Avenue.

 

 

 

Smlouvání - národní sport!

 

Opakem moderních Turkyň jsou zastánkyně tradic. Vzhledem k tomu, že Istanbul poznamenává moderní západní civilizace, ani odívání tamních obyvatel zde nepodléhá ortodoxním islámským předpisům. Zhruba 60% obyvatel většinou nosí běžné oblečení jako jsou dlouhé kalhoty i rukávy a vlasy mají zakryté šátkem.

grand-bazaar-01

Kromě luxusního oblečení známých značek nabízí Istanbul i typická turecká tržiště, takzvané bazary. Tím nejznámějším a největším je Velký Bazar, jehož kořeny sahají až do roku 1461. Při jeho procházení vám bude přecházet zrak. Bazar je labyrintem téměř šedesáti uliček s více než čtyřmi tisíci obchůdky, které udolají téměř každého. Najdete v něm snad vše, na co si vzpomenete - od oblečení, šátků, kabelek či dalšího koženého zboží, až po koření, turecké sladkosti, šperky, hodinky, různé suvenýry či kopie značkového zboží. Mezi nimi objevíte jak podřadné fejky v přepočtu za pár stovek, ale i velmi zdařilé a luxusní kopie, které jsou k nerozeznání od originálu. Při nákupech na bazarech se od vás očekává, že budete s prodejcem smlouvat. Turečtí obchodníci totiž smlouvání milují. Nejprve Vám stanoví cenu, kterou odmítnete a naoko se dáte na odchod, poté s Vámi obchodník začne smlouvat o ceně a nepřestane dokud se zboží neodnesete, i když třeba i za desetinu původni ceny. 

 

Prodloužený víkend v Istanbulu! 

 

Pokud Vás láká spojit krásy Brány Orientu s atraktivními nákupními lokalitami, pak je pro Vás Istanbul pravou volbou. Zpáteční letenky do Istanbulu dnes seženete již od necelých 3 000,- Do Turecka se můžete vydat až na 90 dní aniž byste potřebovali vízum. Pokud potřebujete poradit kam se vydat či se dozvědět více informací, neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám poradíme.

 

zdroj: https://www.seherezad.cz/, http://pixgood.com/http://dippost.com/