Maroko - země tisíce barev a vůní

Maroko. Země, která se poslední dobou stává velmi populární destinací pro turisty z celého světa, včetně České republiky.
Nejen v souvislosti s arganovým olejem se o Maroku čím dál častěji mluví a píše. Čím dál více turistů tuto zemí navštěvuje a cestovní kanceláře se předbíhají s nabídkami na výlety do saharských pouští nebo marockých hor. Maroko je zemí, kde se rozmanitá příroda mísí s úchvatnými zasněženými horami, divokými kaňony až po písečné duny a oázy na Sahaře.

 

krajina maroka

Maroko je konstituční monarchie, v roce 1999 byl po smrti krále Hassana II. zvolen hlavou monarchie král Mohamed VI. Oficiální název země je Al Mamlaka a Maghrebia / Marocké království. Dříve bylo Maroko nazýváno Maghreg el Aksá, nejzápadnější orient.

 

Úředním jazykem je arabština, dále se zde mluví francouzsky, který je druhým úředním jazykem, dále se zde domluvíte „marocky“, což je dialekt, který je složen s mnoha jazyků jako je francouzština, arabština, hebrejština, berberština a další. Dobře se zde však domluvíte i anglicky. Přes 90% obyvatel se hlásí k islámu, kterým se zde z velké části řídí život. V Maroku můžete platit marockým dirhamem, avšak někteří obchodníci od vás přijmou i eura. 

 

Žádné očkování není při cestě do Maroka povinné, přesto se doporučuje očkování proti žloutence a malárii. Určitě Vám však doporučujeme vybavit se léky, neboť tamní zdravotnické služby nejsou zrovna levnou záležitostí a úpal zde můžete dostat velmi rychle (v Marrákéši není teplota 50° nic neobvyklého).

 

Přirozená hranice s Atlantickým oceánem a Středozemním mořem je dlouhá 1 525 km, které je omývají ze západu a severu. Na východě sousedí Maroko s Alžírskem a na jihu s Mauretánii.

 

Královská města

 

Čtyři z marockých měst se mohou pyšnit přídomkem „královská“. Patří mezi ně Fés, Marrákeš, Rabat a Meknes.

 

brána města FésFés je nejstarší a nejvýznamnější královské město, bylo založeno již roku 789. V roce 859 zde byla založena Kairuánská univerzita, která je nejstarší univerzitou na světě. Fés bylo dokonce jednu dobu největším městem na světě. Medína města Fes El Bali je na seznamu UNESCO což značně napomáhá turistickému ruchu.

 

Medína Fésu je plná úzkých uliček ve kterých obchodníci nabízí své zboží. Hlavní zajímavostí jsou zde však koželužny. Na velké nádrže s barvivy se můžete dívat z teras okolních krámků. Průvodce vám nasype do dlaně hrst máty protože nelibá vůně chemikálií a syrových kůží se nese i do výšky.

 

Marrákéš

 

opice v MarrakéšiČervené město je nedůležitějším královským městem s bohatou historií. Marakéš zahrnuje staré opevněné město Medina, kde se nachází mnoho historických budov a pozoruhodností.

 

Náměstím Mediny je Djemaa el-Fna, jedná se o trh, kde naleznete vše na co si vzpomenete od zaklínačů hadů, přes tanečníky, akrobaty, prodejce marockého orientálního zboží po padělky luxusních značkových kabelek. Můžete si zde nechat vyvěštit budoucnost od marocké čarodějky, pomalovat se henou nebo se vyfotit s makakem či obrovským hadem.

 

Na náměstí je plno kaváren, kde můžete ochutnat pravý marocký mátový čaj nebo výbornou marockou kávu. Ve středu trhu naleznete také mnoho stánků s čerstvým 100% džusem ze sladkých marockých pomerančů. Pokud dostanete hlad, místní kuchaři vám na počkání uvaří některou z marockých specialit.

 

Náměstí Djemaa el-Fna nabízí opravdu nejzajímavější podívanou pod širým nebem na světě, nejpůsobivější je však v noci. Nedaleko náměstí se nachází nejvyšší mešita, která je vysoká 69 m a patří k nejvýznamnějším mešitám Maroka.

 

nejvyšší mešita v Marrakeši

Palais el–Badi

 

Patří k nejpozoruhodnějším stavbám v Maroku. Palác byl vystavěn v 16. Století a v této době byl tako považován za jeden z nejkrásnějších paláců na světě. Na stavbu byly použity drahé kameny, italský mramor, nejdražší materiály z Indie, zlato ze Súdánu, vzácný cedr z blízkého pohoří Atlas a slonovina. Dnes je palác bohužel již v rozkladu, nicméně tu stále najdete krásné, napůl rozbořené zdi.

 

Marocké zahrady

 

V Marakéši se nalézá velké množství nádherných udržovaných zahrad ve kterých jsou exotické druhy ptactva a rostlin. Množství laviček, které v těchto okouzlujících oázách lákají k pohodlnému posezení.

 

Rabat

 

Třetí z královských měst a zároveň hlavní město Maroka Rabat je situováno na pobřeží Atlantského oceánu. Sídlí zde král Muhammad VI., vláda i Ústav pro arabský jazyk.

 

Meknes

 

Meknes je město v severní části Maroka. Je situováno mezi městy Fés a Rabat. Mezi nejzajímavější pamětihodnosti v Meknesu patří například Mauzoleum Moulaye Ismaila, která je jedinou funkční svatyní v Maroku, kterou může navštívit i nemuslim.

 

V Maroku je způsob života odlišný od toho, na jaký jsme zvyklí. Na pahorcích nad mořem je krásné bílé město Tetouan, těsně za hranicí do tohoto města tam uvidíte směsici bídy a bohatsví.

 

Na jedné straně vidíte špinavé domy, hromady odpadků, špinavé děti a na druhé straně vidíte krásné hotely podél pobřeží Středozemního moře, které slouží bohatým američanům a evropanům.

 

 

Agádír

 

AgadirAgádír je nejvyhledávanšjším a nejoblíbenějším marockým turistickým letoviskem. Turisty okouzlí především dlouhou a široku pláží se zlatavým pískem. Právem se Agádíru přezdívá „Perla marockého pobřeží“. Je důležitým marockým přístavem a také centrem rybolovu a obchodu.

 

Zúčastníte-li se výletů organizovaných z města Agádír, během jednodenního výletu poznáte horské berberské vesnice z nichž nejznámější je Tafraut. Lidé z tohoto městečka se živí převážně obchodem s koberci. Jsou to ručně tkané koberce s berberskými vzory. Nejsou to ovšem levné suvenýry, ale i tady se samozřejmě smlouvá. Když se dáte na jih zamíříte do města Tiznit, který je známý svou stříbrotepeckou tradicí.

 

Casablanca

 

Mešita Hasana II. v MarokuCasablanca je největší přístavní město v Maroku. V Casablance žije přes 3,5 mil. obyvatel. Je hospodářským a kulturním střediskem státu. Patří k předním velkoměstům díky svým zabavným podnikům a moderními obchody. Casablanca je důležitou základnou královského námořnictva v Maroku.

 

Většina žen již nenosí šátky přes obličej, ale jsou moderně upravované a elegantně oblékané. V Casablance se nachází Mešita Hasana II, která je největší mešitou v Maroku a zároveň druhou největší mešitou na světě.

 

 

Země marockého zlata

 

marocké zlato arganový olej SmilarganMaroko je jedinou zemí, kde se vyrábí vzácný arganový olej, který je poslední dobou čím dál více populární a diskutovaný. Arganový olej se považuje za jeden z nejvzácnějších a nejdražších olejů na světě. Z tohoto důvodu ho Maročané nazývají „marockým“ nebo také „tekutým zlatem“.

 

Arganový olej se vyrábí z plodů pouštního stromu Argania Spinosa, který se nachází pouze v jihozápadní části Maroka. Existují dva druhy arganového oleje – potravinářský a kosmetický. Náš eshop Smilargan nabízí oba dva druhy tohoto oleje, který dovážíme přímo od komunity berberských žen. Jak arganový olej potravinářský, tak i kosmetický jsou vysoce kvalitní oleje. I když jejich cena je nemalá, vzhledem k účinkům, které mají a těžké práci berberských žen, které tráví dlouhé hodiny jeho lisováním, zase tak velká není.

 

 

Co v Maroku ochutnat

 

Harira – tradiční marocká polévka s fazolemi

 

Tajine – dušený pokrm připravovaný v tradičním marockém hrnci zvaném „tajine“, který má vysokou poklici. Tajine se dělá buď z jehněčího nebo hovězího masa, někdy také kuřecího. Maso se ochutí lahodným marockým kořením a přidá se zelenina jako je mrkev, petržel, brambory, dýně a hrášek.

 

Amlou – pasta z mandlí přezdívaná „jídlo bohatých“ je takovou marockou nutelou. Vyrábí se z mandlí, medu a arganového oleje. Můžete si ji namazat na chleba či palačinky.  

 

marocká pomazánka amlou z arganového oleje

Mořské plody – naleznete čerstvé skoro na každém trhu, jejich cena je v porovnání s cenami u nás velmi nízká.

 

Čerstvě vymačkaný pomerančový džus z marockých sladkých pomerančů

 

Marocké sladkosti – datle, sušenky z datlí a medu, například Chbakya – marocká sladkost, která je specialitou hlavně o Ramadánu. Jedná se o velmi sladkou cukrovinku, která je z medu a obalená sezamem. 

 

marocký mátový čajMarocký mátový čaj – marocký čaj se připravuje ze zeleného čaje a čerstvé máty. Maročané ho pijí velmi sladký.

 

Marocká káva – marocká káva se pije s velkou porcí mléka, většinou půl hrnku mléka a půl hrnku kávy. Ochucuje se často mletým koriandrem.

 

 

A co Vy? Už jste navštívili zemi nespoutaných Berberů a mátového čaje? Napište nám do komentářů Vaše dojmy a zážitky nebo se s námi podělte o fotografie této krásné země. Pokud jste Maroko ještě nestihli navštívit, neváhejte se nás zeptat na to co Vás zajímá a my Vám rádi poradíme.

 

Foto: archiv M. Benhakak a L. Vrkotové