Maroko ve filmu

Šedesátitisícové město Ouarzazate na jihu Maroka je místními lidmi nazýváno „brána pouště“ což v berberštině znamená „tichý a klidný“. Ouarzazate takový opravdu je. Ty nejkrásnější místa je však třeba hledat v přilehlých údolích a horách. Ouarzazate je však i městem, které je považováno za marocký Hollywood. Najdete zde totiž sídla slavných a rozsáhlých filmových studií jako je třeba Cla Studios, Atlas Studios nebo Kanzaman Studios. S městem jsou spojena jména slavných režisérů, kteří zde natáčeli. Mezi nimi najdete jména jako David Lean, Oliver Stone nebo Ridley Scott.

 

Zajímá vás jaké slavné filmy byly natáčeny právě v orientálním Maroku? Vydejte se s námi na filmovou cestu a připomeňte si scény z vašich oblíbených filmů.

 

Gladiátor

 

Velkolepé historické drama režiséra Ridleyho Scotta Gladiátor, jehož hlavní roli si zahrál vynikající australský herec Russell Crowe zná jistě každý. Jeden z nejúspěšnějších filmů vůbec oceněný pěti Oscary vypráví příběh římského generála Maxima, jež přivedl své legie k vítězství a jehož císař Marcus Aurelius pověří, aby se ujal vlády po jeho smrti. To se však nelíbí jeho synovi císaře Commodovi. Commodus proto zabije svého otce a dá příkaz zabít i Maxima a jeho rodinu. Maximus smrti unikne, je však chycen otrokáři a dostává se do gladiátorské školy, kde jeho sláva rychle roste. Jeho jediným cílem je pomstít smrt své rodiny a zabít nového císaře Commoda. Russell Crowe ve filmu Gladiátor

 

Pro natáčení si filmaři vybrali několik destinací včetně Maroka. Věděli jste že Koloseum v Ŕímě se režisérovi zdálo malé a těsné a nechal tak postavit jeho věrnou kopii? Stavba trvala 19 týdnů, přestože byla vystavěna pouze část a zbytek byl dotvořen pomocí počítačové grafiky, stejně tak i diváci, jež tvořilo 2 000 komparsistů a 33 000 počítačem stvořených diváků.

 

Navštívili jste již Maroko a jeho filmové ateliéry Ait Benhaddou? Pak se Vám určitě zdálo povědomé. 

 

Vesnička Ait Benhaddou poblíž města Ouarzazate totiž poskytla prostory pro trh, na kterém byl Maximus prodán do otroctví Proxima, dále zde naleznete Proximovu gladiátorskou školu a malou arénu, kde Maximus s Jubou poprvé zakoušejí chuť gladiátorského zápasu.". 

 

Velká část filmu se natáčela v Maroku, a to na místě, kde se natáčel i film Kleopatra z roku 1963. Většina scén, které znázorňovaly Řím však byla natáčena na Maltě. Některé scény z Kolosea se natáčely také v tuniském amfiteátru v El-Jem.

 

Sex ve městě 2

 

Přátelství, móda a zábava – to vše přináší nový film Sex ve městě 2. Carrie, Samantha, Charlotta a Miranda se vrací po 2 letech a to rovnou do jednoho z nejluxusnějších exotických míst na světě – do Abú Dhabí! Říkáte si kde tady narazíte na Maroko? Filmaři původně pro natáčení vybrali lokaci Dubaje, ale s natáčením Spojené arabské emiráty nesouhlasily. Díky tomu jste se tak mohli podívat na marrákešské náměstí Jemaa el Fna, na němž se nachází jeden z nejživějších a nejhezčích trhů na světě. Právě v uličkách trhu Jemaa el Fna se hlavní představitelky procházejí a nakupují.

Sarah Jessica Parker jako Carrie ve filmu Sex ve městě 2

 

Stejně tak letiště Menara na kterém se Carrie, Samantha, Charlotta a Miranda ocitají po příletu, najdete v marockém Marrakeši. Pokud na vás však po přítelu nebou čekat čtyři bílé Maybachy, budete si bohužel muset chytit marockého taxíka.

 

Zajímavostí je, že pro natáčení byli zapůjčeni albínští velbloudi přímo od marockého krále Muhammada VI. Bílí velbloudi jsou velice vzácní a jsou tak pýchou pouze bohatých šejků a králů.

 

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra Monica Bellucci jako Kleopatra ve filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

 

Přestože pozadí i název filmu svádí diváky k Egyptu, natáčen zde nebyl. Věřte nebo ne, film o královně Kleopatře, která nechá pro Caesara vystavit přepychový palác, na jehož výstavbě se podílí i Asterix a Obelix, se natáčel na Maltě, v Maroku, ve Francii a překvapivě také v Česku.

 

Natáčení v Maroku trvalo 4 měsíce, přesto se za tuto krátkou dobu vystřídaly 50 stupňová horka, bouřka i nutnost obléci si silné větrovky. Maroko je se svým počasím nepředvídatelné, nebylo to ale to jediné s čím si museli účastníci natáčení poradit. Natáčení provázely také problémy s hady a škorpióny, kteří se v oblasti natáčení vyskytovaly v hojném počtu.

Scény se natáčely taktéž v Ouarzazate, kde si můžete prohlédnout i barevné kolosální kulisy, nejen faraónu, jež tam po natáčení zůstaly.

 

Intouchables / Nedotknutelní

François Cluzet a Omar Sy ve filmu Nedotknutelní

Komediální příběh s dramatickou zápletkou má diváky přesvědčit o tom, že ani člověk, který je nepohyblivý a je na vozíku, nemusí ztratit smysl života.

 

Hlavním postavám – melancholickému milionáři a extrovertnímu recidivistovi se ve filmu podařilo humorným způsobem propojit serióznost s žoviálními vtípky a černým humorem. 

 

 

Natáčení filmu probíhalo převážně ve Francii. Najdete zde však i scény z Maroka. Například scéna, kdy Driss opouští Phillipa v restauraci a odchází po pláži, která je na úplném konci filmu je z městečka Essaouira, které je jedno z nejkrásnějších míst v Maroku.

 

Film byl natočen podle skutečné události a to na základě osudu aristokrata Philippa Pozzo di Borgo, který si v roce 1993 si při paraglidingu poranil páteř, díky čemuž zcela ochrnul. Jeho pečovatel však nebyl ve skutečnosti Afričan ze Senegalu, ale Alžířan Abdel Sellou, který před byl krátce před přijetím na pozici pečovatele opravdu propuštěn z vězení. Právě on pomohl Philippovi z depresí. Na společné cestě v Maroku dokonce oba našli své budoucí manželky, založili rodiny a zůstali přáteli. Philippa Pozzo di Borgo a Abdel Sellou

 

Trója

 

Trója z Bradem Pittem, jež vypráví příběh o legendární trojské válce, byl natáčen na třech různých místech – na Maltě, v Maroku a nakonec v Mexiku. Právě do Mexika se z Maroka museli filmaři přesunout, a to kvůli válce v Iráku.

 

Babel

 

Film Babel obsahuje celkem tři povídky a propletení několika nesouvisejících lidských osudů. První povídka začíná v jižním Maroku. Maroko je zde ukázáno v celé své kráse a tvoří významnou kulisu filmu. Další dvě povídky zachycují příběhy v Mexiku a Japonsku.

 

Zajímavosti tohoto filmu je, že při natáčení v Maroku bylo 99% lidí, kteří byli před kamerou, neherci a většina z nich ani neznala Brada Pitta nebo Cate Blanchett.

 

Království nebeské

 

Film vyprávějící o křížové výpravě mladého rytíře Baliana, který odchází bojovat za svůj ideál na kraj známého světa. Zobrazuje tak dávný boj mezi křesťany a muslimy o Svatou zemi a oživuje tak mystiku rytířského rebelanta. Film se natáčel ve Španělsku, poblíž hradu Loarre u Pyrenejí. Poté se štáb přesunul do Maroka. Kulisy filmu byly umístěny do berberské pevnosti Ait Benhaddou v údolí Ounilla, na cestě mezi Marrakéšem a Ouarzazate. S dovolením marockého krále Mohameda VI. si filmaři najali do komparzu asi 1 500 marockých vojáků.

 

Alexander Veliký

 

Velkolepá historická sága mapující život a příběh jedné z nejvýraznějších postav světové historie, odvážného dobyvatele, Alexandra Velikého, který ve věku 32 let vytvořil největší impérium všech dob. I v tomto filmu si zahrálo Maroko. Během natáčení vyrostl v marocké poušti tábor, v němž s herci sdílela tvrdou disciplínu i tisícovka skutečných marockých vojáků. Také v průmyslové zóně marockého Marrákeše nechali filmaři vystavit gigantické dílny, kde celé měsíce před začátkem natáčení vznikaly tisíce kusů přesných replik starověkých předmětů denní potřeby jako například nábytek, nádobí, sochy, hudební nástroje, lampy a mnoho dalšího. Kromě Maroka se natáčelo i v Thajsku, na Maltě a v Indických Himalájích.

 

Lawrence z Arábie

Film Lawrence z Arábie

Britské dobrodružné drama režiséra Davida Leana zachycující grandiózní vizi důstojníka, který je vyslán k beduínům. Během dvou let 1. světové války, které strávil v Arábii, dokázal sjednotit arabské kmeny proti Turkům a ještě za svého života se stal legendou.

 

Samotný název filmu napovídá, že se natáčelo v některé arabské zemi, konkrétně se jednalo o oblast na srázech pohoří Atlasu. Nestárnoucí snímek byl oceněn sedmi Oscary včetně Oscara za nejlepší film roku 1962.

 

Kundum

 

Pravdivý příběh o chlapci, který byl předurčen stát se duchovním a politickým vůdcem země. Mistrovské dílo s neuvěřitelným a skutečným příběhem jednoho z nejúchvatnějších vůdců – tibetského Dalajlámy a jeho snaze panovat národu v jedné z nejnáročnějších dob celé historie lidstva. Film se nemohl natáčet přímo v Tibetu, proto většina záběrů byla natáčena v Maroku v malé vesničce Imlil v pohoří Vysokého Atlasu. Místo Himalájí filmaři využili horu Jebel Toubkal, která je nejvyšší horou nejen Vysokého Atlasu nebo Maroka, ale je i nejvyšší horou v severní Africe.

 

Ježíš Nazaretský

 

I příběh Ježíše Krista vyprávěný od jeho zrození až k ukřižování má něco společného se zemí arganového oleje. Kromě toho, že filmaři využili k natáčení oblast Ait Benhaddou, která zde již byla několikrát zminěna, navštívili filmaři také marockou školu Koránu, kde s experty konzultovali historickou přesnost filmu.

Kulisy z filmu v marockých ateliérech

Dalším zajímavým faktem a zároveň paradoxem je, že i když bylo v Maroku natočeno asi 50 velkolepých filmů, ten který je právě o Maroku – film Casablanca – v Maroku natočen nebyl, natáčel se totiž v Hollywoodu.

 

Další známé filmy:

 

Černý jestřáb sestřelen, Princ z Persie, Honba za klenotem Nilu, Mumie a Mumie se vrací, Hra o trůny nebo Kleopatra.

 

Filmové ateliéry v Maroku nabízejí pro filmaři všechny potřebné služby. Jsou tam výrobní kanceláře, dílny, různé kulisy, stáje s cvičenými zvířaty i ubytování v hotelu Oscar.

 

Ještě něco o městečku Ait Benhaddou

 

Opevněné město Aït Benhaddou

Opevněné městečko na kopci v údolí Ounilla se nachází na cestě mezi Marrakéšem a Ouarzazate.

 

Na stavbu pevnosti byly použity cihly z červeného jílu. Kvůli natáčení filmů byly budovy i hradby často opravovány a dostavovány, proto je Ait Benhaddou stále zachovalá. 

 

Od roku 1987 je Aït Benhaddou zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od roku 1987. Návštěvu filmových ateliérů a oblasti Ouarzazate Vám více než doporučujeme. Jedná se o velmi zajímavý a krásný zážitek, a to nejen pro milovníky filmů.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.orghttp://www.csfd.czhttp://www.thestudiotour.com/