Manti - Turecké knedlíky plněné masovou směsí

Srovnávat tento pokrm s knedlíky by mohlo být poněkud sporné, spíše by se daly manti přirovnat k italským plněným těstovinám, nicméně se někdy jako knedlíky opravdu překládají. Příprava je poměrně zdlouhavá, ale proč si za jedno odpoledne nenachystat pořádné zásoby tohoto skvělého tureckého jídla? Pak už stačí jen připravit čerstvou omáčku, která je hotová raz dva, a máte skvělou pochoutku.

 

Co budete potřebovat?

 

Těsto:


• Tři hrnky hladké mouky
• Dvě vejce
• ½ hrnku teplé vody
• ½ lžičky soli 

 

Masová náplň (manti může být i bez náplně, ale věřte, že s ní je mnohem lepší. Existují i sýrové varianty)jogurt


• Kilo mletého masa
• Velmi jemně nakrájená cibule
• Čtyři lžíce petržele nakrájené nadrobno
• Lžička soli

 

Jogurtová omáčka


• Dva hrnky hustého jogurtu (například řeckého)

• Tři rozmačkané paličky česneku
• ½ lžičky soli

 

Rajčatová omáčka


• Tři lžíce rajčatového protlaku
• Čtyři lžíce olivového oleje
• Sušená máta
• Hrnek vody
• Lžíce pálivé mleté papriky (pokud nemáte rádi pikantní jídla, můžete nahradit sladkou paprikou)

 

Jak na to?

 

Ze všeho nejdříve udělejte těsto. Smíchejte mouku se solí, přidejte vejce a vidličkou promíchejte. Jakmile bude složité míchat těsto vidličkou, nahraďte ji rukama a postupně přilévejte vodu. Zhruba za 10 minut hnětení byste měli mít hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.

 

mantiVy tento čas využijte na přípravu náplně a jogurtové omáčky. Všechny suroviny určené na náplň smíchejte a opět nechte v ledničce odpočinout.To samé udělejte s potravinami určenými na jogurtovou omáčku.

 

Půlhodina uběhla a je čas naplnit manti. Možných tvarů je několik, postup na ty snazší je následující: Rozválejte těsto tak, aby bylo jako ušní lalůček, jak rádi říkají Turci. Potom ho rozkrájejte na menší čtverce. Lžící naberte masovou směs a položte ji do rohu tak, aby po přehnutí vznikl trojúhelník, a stlačte okraje k sobě.

 

Hotové manti pokládejte na pečícím papírem vyložený plech a v předehřáté troubě pečte zhruba 15 minut na 170 stupňů. Pokud si je chcete uchovat do zásoby, v takovémto stavu je zmrazte.

 

Pokud je budete hned konzumovat, po upečení povařte v osolené vodě zhruba deset minut.

 

Mezitím v kastrolku rozmíchejte suroviny na rajčatovou omáčku a zahřívejte tak dlouho, dokud směs neztmavte a vše se nespojí dohromady. Stáhněte z plamene, přilijte trochu vody a opět promíchejte.

 

Nyní nezbývá nic jiného, než manti naservírovat na talíř, polít česnekovým jogurtem a nakonec rajčatovou omáčkou.

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!