Kısır - jednoduchý salát z bulguru

Kısır – snadný salát z bulguru, který skvěle zasytí

 

Bulgur je celkem běžná příloha k hlavním jídlům a pokud jste si ho oblíbili i vy, jistě si zamilujete také kısır – salát, který je rychlý, zdravý a velice snadný na přípravu. Hlavní surovinou je právě bulgur, do kterého se přidává různá zelenina. V každé turecké rodině se proto můžete setkat s různými verzemi, případně si ho připravit z toho, co máte rádi vy. kisir salát z bulguru

 

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky jemného bulguru
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Střední cibuli
  • Stroužek česneku
  • Lžičku mleté sladké papriky
  • 2 střední rajčata
  • Hlávkový salát
  • Kukuřice
  • Jarní cibulku
  • Listy petržele
  • ¼ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo sirupu z granátového jablka
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • ½ lžičky mletého pepře

 

Jak na to?

 

Bulgur nasypte do větší mísy a zalijte vařící vodou. Promíchejte, bulgur by měl být kompletně ponořený do vody, případně můžete trochu vody dolít. Přikryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut odstát, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne.

 

kisir salát z bulguruMezitím si nachystejte zeleninu, nakrájejte ji na velmi drobné kousky.

 

Jakmile bude bulgur měkký, dobře ho promíchejte, ideálně rukama. Přidejte rajčatový protlak, olivový olej, citronovou šťávu nebo sirup z granátového jablka, přisypte pokrájenou zeleninu a promíchejte.

 

Nakonec dochuťte kořením podle toho, jak to máte rádi, opět promíchejte a podávejte.

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!