Jak se vyrábí arganový olej

Jistě už všichni víte, že arganový olej patří mezi jeden z nejvzácnějších a nejdražších olejů na světě a že pochází výhradně z Maroka.
Mnoho z vás ale neví, jak se vlastně arganový olej vyrábí. V následujícím článku se tedy dozvíte, jak probíhá proces výroby arganového oleje a jak dlouho trvá.

 

Arganový olej se vyrábí z plodů pouštního stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích marockými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům a jeho výroba trvá zhruba 20 hodin. Jen tak pro představu pro výrobu jednoho litru olivového oleje je zapotřebí 5 kg oliv.

 

Metody sběru arganového oleje

Pro sběr arganového oleje se využívají tři metody.

 

První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají až plody uzrají a samy spadnou ze stromu.

 

Jiní zemědělci shazují plody na zem pomocí tyčí.

 

Další metodou je sběr plodů pomocí koz, které se plody Arganie živí a vybírají se poté z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá. Často si proto na stromech Arganie můžete všimnout koz, které po nich poskakují.

 

Jak se arganový olej vyrábí

Arganový olej se stále získává tradiční metodou. Plody jsou ´berberskými ženami pracně vytloukány na kamenech, poté se usuší a vylisují. Potravinářský arganový olej se získává odlišným způsobem než olej kosmetický. Jádra arganu se před listováním lehce opraží, díky tomu se olej vyznačuje tmavší barvou a velmi výrazným ořechovým aroma. Obohacují se jím pokrmy jako kuskus, ryby, masa, saláty a omáčky.

 

Jedinečnost arganového oleje

Arganový olej gastronomický napomáhá při snižování hladiny cholesterolu, má příznivé účinky na imunitní systém a pomáhá předcházet riziku rakoviny.
Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je posilována funkce orgánů jako je srdce, játra, cévy, lymfatický a nervový systém). Arganový olej se také využívá se při otocích a zánětech. Olej je vynikající při artróze, bolestech kloubů a revmatických potížích, stimuluje krevní oběh a tím upravuje krevní tlak. Je vhodný i pro diabetiky.

 

Oproti tomu arganový olej kosmetický má o něco širší využití. Jeho kosmetické i léčebné účinky jsou berberským ženám známy již po staletí.

 

Arganový olej můžete použít na celé tělo, obličej i vlasy. Lehce se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty a neucpává póry. Olej je hluboce hydratační a lze ho použít místo krémů. Vlasům dodává lesk a zvyšuje jejich pevnost. Účinný je dále při odstraňování a lepšímu hojení jizev či poporodních strií. Hojí pokožku při ekzémech, lupénce, akné či popáleninách. Doporučuje se na masáže či opalování – napomáhá k zhnědnutí a díky přírodnímu faktoru chrání pokožku před spálením. Arganový olej je také vhodný děti a alergiky.

zdroj: http://www.biomazing.ch/, http://vipersgarden.at/