Hammam rituál

Co je to hammam? hammam lázně

 

Je to starověký rituál čištění těla a mysli ve vyhřívané místnosti. V dnešní době se pod názvem hammam synonymně používá název arabské nebo turecké lázně, protože právě v zemích orientu je hammam tradicí, která je spojena i s náboženstvím. V překladu slovo hammam znamená teplo. Do hammamu chodí jak ženy, tak i muži, avšak odděleně. Hammam je neuvěřitelně očistný rituál, neboť očistí nejen tělo, ale také zároveň duši.

 


Do hammamu v zemích orientu chodí lidé poměrně často, tak minimálně jednou za týden. Parní lázně hammam jsou silně detoxikační, odvádějí z těla toxiny a škodlivé látky. Po hammam rituálech se skutečně cítíte, jako kdyby jste se znovu narodili. Lázně hammam vznikly na základě požadavků islámu. Lázně jsou používány jako místo společenských setkání všech lidí bez rozdílu, k prevenci proti nemocím a k relaxaci. V proslulých arabských či tureckých lázních se umývá celé tělo za pomoci speciálních tradičních mýdel (například v Maroku je nejoblíbenější tzv. černé mýdlo), dále se používají peelingové rukavice a peštamaly (hammam osušky) a tradiční misky na vodu či mýdlo.

 

 

Hammam v překladu znamená teplo. A právě teplo hraje při proceduře nejvýznamnější roli. Tisíci let prověřená exotická procedura se provádí v místnosti s teplotou vzduchu okolo 50 ºC a vlhkostí vzduchu dosahující až 90 ºC. Prostoru dominuje vyhřátý mramorový kámen, na kterém dochází k dokonalému prohřátí těla. Během procesu prohřívání se otevírají póry pokožky, začíná proces detoxikace a dochází k uvolnění ztuhlého svalstva. Poté se provádí peeling speciální žínkou, která dokonale odstraňuje starou kůži a odumřelé kožní buňky. Úplná relaxace a uvolnění nastane v momentě závěrečné mýdlové masáži. Masáž se provádí v místnosti, jež má uprostřed kamenný stůl s vyhřívanou deskou. Exotická vůně mýdlové pěny napomůže celkovému uvolnění. Pobyt v hammamu zlepšuje krevní oběh a také uvolňuje ztuhlé svalstvo.

 

 

hammam lázněOčista v hammamu

 

Předchůdcem hammam byly Římské lázně, jež stávaly ze tří místnosti - kaldárium - místnost s teplou vodou, tepidárium - místnost s vlažnou vodou a frigidárium - místnost se studenou vodou. Toto zůstalo zachováno přávě i v očistném hammam rituálu. Nejdříve dochází k důkladnému očištění celého těla černým mýdlem, které obsahuje černé olivy, arganový olej, eukalyptus, cypřiš a rozmarýn. Mýdlo vypadá spíše jako peeling nebo černá pasta, která však začne v kombinaci s teplou vodou a peelingovou rukavicí, lehce pěnit. O černém mýdlu se říká, že Vás očistí až do druhé kůže. Díky anti-dezinfekčním a anti-bakteriálním účinkům napomáhá i k léčbě aknózní či problematické pleti.

 

Po této očistě následuje zábal. Zábal se provádí za pomoci jílu (ghassoul – marocký jíl nebo třeba anatolský jíl). Na závěr tohoto rituálu se konají masáže, které se provádí nejčastěji arganovým nebo olivovým olejem a dalších přírodních bylinek. Eukalyptus má antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky a ve spojení s arganovým olejem je ideálním prostředkem v boji proti akné či jiným kožním onemocněním. Černé mýdlo velice dobře snáší i lidé s atopickým ekzémem či lupénkou. Dále mýdlo napomáhá k odbourání celulitidy.

 

 

Mýdlo je vhodné nejen na pleť, ale na celé tělo. Jednou týdně si doma můžete udělat očistný rituál podobný hammam. Smíchejte černé mýdlo s trochou teplé vody, naneste na tělo, nechte chvíli působit a poté vydrhněte peelingovou rukavicí Kessa. Tělo tak zbavíte odumřelých kožních buněk a nečistot. Poté si na tělo naneste buď arganový olej nebo tělové mléko s arganovým olejem.

 

černé mýdlo z marokaDoporučení: Pokud chodíte do sauny, vezměte si mýdlo s sebou. Účinek tak bude ještě o něco lepší, jelikož se Vám otevřou póry a nečistota jde z těla snadněji.

 

Kam se na Hammam vypravit? 

 

Nejlepší hammamy jsou samozřejmě v arabských zemích či Turecku. Pokud však nejste zrovna na dovolené a rádi byste si zašli na očistný rituál, doporučujeme vám navštívit Hammam v libereckém Wellness Hotelu Babylon, v jehož wellness centru si lze tento jedinečný zážitek dopřát. Samotná procedura trvá 60 minut a cena je 1 100,- Kč.

 

 

Zdroj: Smilargan, Dermokil