Desatero pravého arganového oleje

Poznat ten pravý arganový olej je stejný oříšek jako koštovat kvalitní víno. Barva, vůně, struktura… to vše do sebe musí přesně zapadat. S naším desaterem se z vás snadno a rychle stane doslova pravý arganový someliér!

 

bio arganový olej Smilargan

1. Obal

První, čeho si při nákupu arganového oleje můžete všimnout, je obal. Ideální je olej skladovat v lahvičkách z tmavého skla nebo v těch z pevného plastu. Vyhněte se obalu, který nemá žádné etikety a označení nebo který má viditelně „opotřebené“ uzavírání – to by pro Vás měl být signál, že distributor lahvičky otevřel a naředil jiným druhem olejem.

 

2. Cena

Poměrně vysoká cena arganového oleje může někoho odradit a přimět ke koupi toho nejlevnějšího produktu na trhu. Jediné, co však ošidíte, nebude Vaše peněženka, ale Vaše pokožka. Pravý 100% arganový olej zkrátka nelze koupit levně. Když zapojíme trochu matematiky, tak na 1 litr oleje je potřeba 30kg arganových plodů, které berberské ženy zpracovávají 20 hodin – lahvička o 50ml tak odpovídá 1,5kg plodů a 1 hodině náročné manuální práci, při které se každý plod musí nejprve rozlousknout a až poté vylisovat. Plus pochopitelně zabalení, přeprava… Stále si myslíte, že tato lahvička může stát stovku?

 

3. Složení

Tak, jako byste měli číst složení potravin, které kupujete, tak byste se měli zajímat i o složení kosmetických výrobků, které používáte – ne-li ještě víc! Nekvalitní jogurt nebo buchtu sníte jednou a Vaše tělo si s tím ještě poměrně poradí, ale takový jeden olej na sebe budete mazat i několik měsíců. Rozdílné je, že oproti potravinám, kde se to hemží prapodivnými kódy, u arganového oleje stačí sledovat jediné – ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL. Nevěřte označení „pravý“ nebo „100%“, to je jen laciný marketingový trik, na který vy neskočíte.

 

arganový olej certifikát Ecocert

4. Certifikace

Se složením také úzce souvisí certifikace výrobku. Na obalu výrobku proto hledejte kód ECOCERT, což je kód nezávislé mezinárodní organizace sídlící ve Francii, která se kontrolou kosmeticky zabývá už od roku 1991. Tento kód znamená, že olej obsahuje pouze plody z kontrolovaného a ekologického zemědělství. Navíc prověřuje i způsob získávání a pěstování plodů, šetrnost a hygienické podmínky výroby, recyklovatelnost obalů a srozumitelnost etiket. Pokud tento kód na obalu nenajdete, můžete dát prodejci ještě druhou šanci a vyžádat si o něj certifikát na papíře.

 

5. Původ

Přestože zde dříve byl pokus zasadit stromy Argania Spinosa i v Izraeli, kvůli jejich citlivosti na přežití, (vyžadují překvapivě pouze suchou a neúrodnou půdu) se neuchytily a rostou opravdu jen a pouze v oblasti jihozápadního Maroka. Občas se sice můžete setkat s výrobky např. z USA, Číny, Egypta a dalších zemí, buďte si však jistí, že tyto produkty vznikly převezením plodů nebo přímo oleje z Maroka a následným zpracováním a distribucí z této „druhé“ zemi. Celý tento řetězec je nepřirozený a pouze pro Vás navyšuje cenu. Chtějte pouze originální olej z rukou marockých žen!

 

6. Barva

Ne nadarmo se arganovému oleji říká marocké zlato – kvalitní kosmetický olej by měl mít krásnou světle zlatou barvu, ten gastronomický pak tmavě zlatou. Má-li arganový olej odstíny spíše do žluta až bíla, můžete si být jisti, že byl naředěn jiným olejem. Nebojte se však toho, pokud má každá lahvička v obchodě malinko jiný odstín. Každý litr oleje je vyráběn zvlášť a pouze ruční technikou a jak známo, žádné dva originály nemohou být stejné.

arganové plody

7. Sedimentace

Na dně lahvičky si občas můžete všimnout drobné sedimentace či zákalu, který by „obyčejného“ spotřebitele mohl odradit a přinutit zvolit průzračně čistý olej. Tento uživatel by však naletěl a koupil arganový olej, který prošel nepřirozenou průmyslovou filtrací. Nebuďte jako on!

 

8. Struktura

Pravý marocký arganový olej je jemný a hebký na dotyk. Po nanesení by, ačkoliv jde o olej, neměl vytvářet příliš mastný film, ale naopak se rychle vstřebávat a přinášet pocit úlevy. Při nákupu by Vám prodejce měl umožnit si olej vyzkoušet. Pocítíte-li štípání, svědění nebo jakýkoliv nepříjemný efekt, dejte raději ruce pryč, doslova.

argania spinosa

9. Vůně

Arganový olej může mít dva typy vůně podle toho, jakým způsobem byly jeho plody sbírány. „Čistou“ metodou je ruční sběr opadaných plodů, které jsou dále zpracovávány. Vůně jejich oleje je přírodně oříšková. Druhá metoda využívá jakožto sběrače kozy, které okusují stromy Argania Spinosa. Z jejich trusu se pak plody vybírají a vylouskávají. Takto vytvořený olej je sice stejně kvalitní a na jeho účinky to nemá žádný vliv, někomu však jeho silné aroma nemusí být příjemné. Takto vyráběný arganový olej se však nevyváží z Maroka, ale slouží pro spotřebu tamních obyvatel. Narazíte-li na olej, který má například levandulové či pomerančové aroma, buďte si jisti, že byl „ochucen“ různými esencemi a parfémy a jeho složení tak nemůže být pouze Argania Spinosa Kernel Oil (pokud výrobce nelže).

 

10. Účinky

Zvládnete-li úspěšně všechny předchozí kroky, odměnou Vám bude arganový olej, jehož účinky pocítíte za několik dnů. Olej můžete použít na pleť proti vráskám, akné i ekzémům, ale i na drobná poranění či citlivou dětskou pokožku. Olej posiluje nehty a vlasy a celkově omlazuje lidské tělo. Nezbývá než se přesvědčit na vlastní kůži!