Blahodárné účinky arganového oleje

Ptáte se, na co všechno je dobrý arganový olej? Přezdívka „tekuté zlato“ neexistuje pro nic za nic. Již po několik století je využíván pro péči o pokožku nebo vlasy. Jaké jsou jeho účinky a jaké je použití arganového oleje?

 

Kosmetické účely

 

Arganový olej lisovaný za studena má silné hydratační účinky. Navíc je jedinečný svým specifickým složením. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, které je nutné do pokožky nebo do vlasů dostávat nejen vnitřní cestou pomocí správné výživy, ale i zvnějšku aplikací vhodné kosmetiky.

 

Výživná péče o pokožkuarganový olej na pleť

 

Pozitivní účinky na pokožku jsou dány hlavně díky silnému antioxidačnímu efektu. Vysoký obsah vitamínů E zpomaluje stárnutí pokožky. Při pravidelné aplikaci arganového oleje výrazně snížíte podíl a tvorbu nových vrásek. Svým složením pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a brání odbourávání vláken elastanu. To má za výsledek vyhlazení pleti a opravdu výraznou pomoc před vznikem vrásek nových.

 

Dobře se vstřebává a díky mastným kyselinám je výborným hydratačním prostředkem. Při pravidelné aplikaci navíc pomáhá vyrovnávat rozdíly v pleti a ustavuje rovnováhu tvorby kožního mazu. Hodí se při potížích s akné a jako prevence ekzémů. Pozitivní výsledky byly zaznamenány i při aplikaci na popáleniny od slunce, na různé záněty pokožky nebo při potížích s lupénkou.

 

Podkladová báze pod make-up

 

Při nanesení malé vrstvy arganového oleje na vyčištěný obličej dosáhnete toho, že make-up vydrží déle svěží a zamezíte zbytečnému ucpávání pórů. Případné vysušování použitím silnější vrstvy make-upu je ošetřeno silnými hydratačními schopnostmi arganového oleje.

 

arganový olej na vlasyVýživná maska pro vlasy

 

Arganový olej na vlasy pomáhá už odjakživa. Přezdívané marocké zlato propůjčuje fenomenální vzhled lesklých a živých vlasů marockých princezen. Je skvělým pomocníkem při péči o poškozené vlasy, které navrací jejich přirozenou vitalitu a lesk již od kořínků. Obsahuje zmíněný vitamín E, který pomáhá vlasovým kořínkům, které jsou díky němu silnější odolnější a vlasy rychleji rostou. Hloubková hydratace zaručuje dokonale hebké a silné vlasy po celé délce. Řekněte dost nekonečné řadě umělých chemických přípravků a zbavte se roztřepených konečků a lámavých vlasů jednou provždy přírodní cestou. Arganový olej navíc pomáhá jako prevence před tvorbou lupů nebo jiných potížích s pokožkou hlavy.

 

Ideální na masáže

 

Díky všem zmíněným pozitivním účinkům na pokožku, je arganový olej na masáže jako dělaný. Díky jemné konzistenci a lehké příjemné vůni pomáhá uvolnit celé tělo. Výsledkem je dokonalá masáž spolu s prvotřídní péčí o pokožku. Budete se cítit doslova jako znovuzrození a to vše jen díky tomu, že místo chemického umělého krému nebo naředěného oleje, použijete pravé marocké tekuté zlato.

 

Posílení nehtů

 

Olejovou lázní na nehty, do které přidáte arganový olej dosáhnete doslova zázraků. Speciální složení slibuje silný regenerační efekt, který dokáže omladit a obnovit i hodně poškozené nehty. Používání nevhodných laků a silně působících odlakovačů bez správné hydratace vyvolává třepení konečků nehtů. To je nepříjemný problém, který poukazuje na to, že je nutné začít dělat něco jinak. Aplikací trochy arganového oleje posílíte nejen nehty, ale důkladně vyživíte i okolní nehtovou kůžičku, která může mít tendence se třepit a praskat. Pro dosažení maximální efektu je ale nejlepší aplikovat arganový olej i zvnitřku a zařadit ho do vyváženého jídelníčku.

 

Arganový olej a využití v kuchyniarganový olej potravinářský

 

Potravinářský arganový olej využívá své cenné vlastnosti při působení na lidský organismus. Obsahuje vysoký podíl zdravých nenasycených mastných kyselin. Pomáhá při posilování imunitního systému, slouží jako prevence proti zánětům. Další významnou výhodou je to, že arganový olej vyrovnáva krevní tlak. Je velmi vhodný pro diabetiky a užívat ho mohou i děti.

 

Pomáhá posilovat funkci mozkových buněk a chrání pojivové tkáně. Nejúčinnější je při konzumaci ve studeném stavu. Má svou výjimečnou chuť a dokonale dochutí každý pokrm. Je vhodný hlavně do salátů, ale své místo najde i u omáček nebo pro dochucení ryb a jiných druhů masa. Arganový olej má ve své tužší formě chuť podobnou arašídovému máslo a vyrábí se z něj chutné dipy nebo zdravé sladké pomazánky.

 

Inspirovat se můžete těmito recepty s arganovým olejem.

 

Jak vybrat kvalitní arganový olej?

 

Všechny výše popsané vlastnosti má pouze vysoce kvalitní 100 % a za studena lisovaný arganový olej. Ten poznáme podle vůně. Ta by měla být lehce oříšková. U potravinářského arganového oleje je téměř samozřejmostí, ale u těch kosmetických se jedná o hlavní ukazatel kvality. Dalším neklamným znakem, že se jedná o kvalitní arganový olej, je žlutá až světle oranžová barva. Kulinářská varianta může být lehce tmavší. Případný sediment nebo lehký zákal není na závadu a je to pouze stopa po mletých arganových mandlích. Právě tento sediment dokonce ukazuje, že olej byl čištěn šetřen a existuje tedy vysoká pravděpodobnost, že si zachoval co nejvíce prospěšných účinných látek.