Baklava - její původ a druhy

Baklava je dost možná nejznámější orientální sladkostí, na které si nejeden člověk vytvořil závislost. Její sladká chuť v kombinaci se sladkým sirupem a mnoha druhy oříšků má svůj původ dávno v minulosti, nicméně její výroba přetrvala do dneška.

 

V Turecku je baklava takřka synonymem pro sladkost. Ostatně baklava je populární zejména v zemích, které byly dříve pod nadvládou Osmanské říše, dnešního Turecka. Jde tak třeba o většinu arabských zemí, o Balkán či zakavkazské republiky. Současná podoba této sladké a tučné pochoutky vznikla právě na císařském dvoře tehdejšího osmanského sultána.

 

baklavaJako úplně původní místo vzniku je často považován turecký Gaziantep. V roce 2008 mu proto bylo tureckým patentovým úřadem uděleno chráněné geografické označení na Antep Baklavu. Víceméně všechny místní varianty jsou založené na stejných ingrediencích, výjimkou budiž baklava, která je připravována v Íránu. Zde je připravována sušená baklava s příchutí růžové vody, která má tvar diamantu.

 

A co že to baklava vlastně je? Jedná se o sladkost plnou tuku, jejímiž základními surovinami jsou listové těsto filo, sekané ořechy a sirup či med. Těsto filo je vrstveno – obvykle jde o jednu vrstvu pomazanou máslem, na níž je položena druhá vrstva, na tu jsou naskládány sekané ořechy a med nebo sirup, následované třetí vrstvou těsta filo. Celý tento postup je opakován třikrát. Jako náplň jsou nejčastěji využívány sekané pistácie, mandle či lískové ořechy.

 

V naší nabídce máme baklavu, v jejímž balení naleznete hned několik jejích druhů. Obsahují pistácie, kešu oříšky a vlašské ořechy, a to hned v několika různých podobách – ve tvaru rolky, závitku a dalších. Všechny jsou stejně sladké a tučné, i přesto je ovšem každá baklava jiná. Tak se ponořte do orientálních chutí a vyzkoušejte, co že si to dává polovina zeměkoule jako zákusek k čaji.