Arganový olej - exotické zlato ve vaší kuchyni

Arganový olej- exotické zlato ve Vaší kuchyni

 

Zajímalo by Vás, jak jdou spolu dohromady arganový olej a vaření?  O zázračném arganovém oleji jste jistě slyšeli ve spojitosti s jeho omlazujícími účinky, ale málokdo z Vás asi vyzkoušel potravinářský arganový olej, a to jako skvělou alternativu k tradičnímu panenskému oleji. Arganový olej na vaření přinese svou jemnou oříškovou chutí do Vaší kuchyně nový svěží nádech a tu pravou exotiku, kterou jste tak dlouho hledali. V českých restauracích se s arganovým olejem setkáte pouze ve velmi vyhlášených podnicích, ovšem ve světě si arganový olej začíná jako vyhlášená pochoutka nacházet cestu i do obyčejných domácností.

 

potravinářský arganový olej SmilarganRozdíl mezi arganovým potravinářským olejem a arganem pro kosmetické účely

 

Vzhledem k exkluzivitě arganového oleje spousta zákazníků předem dobře zvažuje, jak s ním naložit, aby se plno využilo jeho úžasných účinků na zdraví člověka. Prvně je důležité poznamenat, že existuje rozdíl mezi arganovým olejem určeným pro potravinářství a arganem využitým v kosmetice. Zásadní a jediný rozdíl spočívá v procesu výroby. Na výrobu oleje pro použití v kuchyni je nutné, aby byly plody arganu před fází lisování upraženy. Toto pražení totiž plodům dodá to pravé ořechové aroma a chuť. Mezi oběma druhy oleje ovšem neexistují žádné relevantní rozdíly, co se obsahu tělu prospěšných látek týče.

 

Z těch nejdůležitějších vyjmenujeme tyto: vitamin A, B, D a nenasycené mastné kyseliny- Omega 2 a omega 6, dále pak velké množství fytosterolů a karotenoidů, které oba působí jako pomocníci proti nezdravým tukům v potravě a jsou to zároveň přírodní antioxidanty.

 

Jak správně uskladnit

 

Pro arganový olej k použití v gastronomii platí několik pravidel o skladování. . Při špatném uložení marockého zlata se totiž lehce může stát nestravitelným, čehož byste se měli za každou cenu vyvarovat. Jak tedy správně skladovat: pravidla jsou podobná jako pro ostatní vzácné přírodní oleje, tedy v suchém a tmavém prostředí mezi 10 až 19° C. V chladnějších teplotách, jako např. v ledničce se stává olej kalným, což ovšem- pozor- není na škodu, protože při přechodu do pokojové teploty dostane olej zpět svou původní tekutou formu a zlatavou barvu.

 

Kde se dá arganový olej použít

 

Arganový olej se hodí kromě studené kuchyně taktéž na pečení a smažení, a to díky svému vysokému bodu zakouření (tj. stupeň, při jehož překročení se olej již přepaluje a je znehodnocen), který je až 250°C. Většina gurmánů ovšem používá tento vzácný olej spíše na studené pokrmy nebo jako prostředek k dochucení. Vysvětlení je jasné: pokud se olej vystaví příliš horkým teplotám, ztrácí tím cenné a zdravé složky jako jsou vitamin E nebo nenasycené mastné kyseliny. Arganový olej obhajuje výjimečně vysoký podíl jednoduchých nenasycených mastných kyselin, díky kterému klesá podíl cholesterolu v krvi. Je to tedy skvělá alternativa vůči stolním olejům. Arganový olej po jeho požití také pozitivně ovlivňuje funkci jater a posiluje imunitní systém. Použitím arganového oleje v kuchyni si tedy nejenom výborně pochutnáte, ale uděláte svému tělu velmi dobrou službu.

 

1) Rybí pokrmyryba s arganovým olejem

 

Arganový olej můžete použít na rybí pokrmy, a to na ryby dušené, kde olivový olej nahradíte arganovým nebo se bude výborně hodit na rybu grilovanou, a to pokud rybu polijete na talíři olejem, a to těsně před podáváním. Dodáte rybě skvělou oříškovou chuť. Stačí opravdu velmi malé množství, jelikož je olej velice aromatický sám o sobě. Pro fanoušky domácího sushi máme dobrou zprávu: arganový olej se výborně hodí i na japonské sashimi.

 

2) Na maso

 

Při přípravě masa se opět Vaší fantazii meze nekladou. Je libo marocký kuřecí salát nebo snad jen salát s mangem a mandlemi? Užití je velmi podobné jako u rybích pokrmů, nejlépe podávejte pokrm s čerstvým argonavým olejem, zachová si tu nejlepší chuť a bude obsahovat všechny důležité vitamíny, které Vaše tělo potřebuje. Pokud byste chtěli zkusit přímo marocký recept, vyzkoušejte dušené jehněčí.

 

3) Polévky

 

Arganový olej se v gastronomii též skvěle hodí jako dochucovadlo k polévkám. Těsně před podáváním Vašeho oblíbeného vývaru či zeleninové polévky, přidejte polévkovou lžíci přímo do talíře. Chuť polévky se obzvláštní ahodnou oříškovou chutí, která jí dodá šmrnc a Vaši strávníci poznají rozdíl u prvního sousta.

 

4) Salátové dresinky

 

Jak jsme již předestřeli, nejefektivnější použití arganového oleje je ve studené kuchyni a výborně se hodí na okořenění jídel, k zjemnění dresinků na salát či na grilované maso.  Spousta z nás miluje přípravu salátů jako jednoduché, jemné a velmi chutné jídlo k obědu či k večeři. Tak proč nevyzkoušet kromě osvědčené klasiky také netradiční příchuť. Nejjednodušší variantou výborného dresingu je prostá kombinace arganového oleje a citronu. Tato skvělá kombinace oříškové a nakyslé chuti se skvěle hodí např. na Ceasar nebo řecký salát. Doporučený návod k přípravě je zmixovat arganový olej a citron v poměru 2 :1. Tímto se vyrovná silná oříšková příchuť a chuť oleje, jehož arom je evidentní již od momentu, kdy otevřete lahev.

 

Pro fajnšmekry přikládáme další seznam oblíbených dresinků k vlastní přípravě, který skvěle využijete například na domácích oslavách či grill party:

 

1. Jogurtový dresink:

 

100g přírodního jogurtu (nízkotučného), ½ čajové lžičky medu, ½ čajové lžičky potravinářského arganového oleje, svazek nadrobno pokrájené pažitky, půlka stroužku česneku, půlka polévkové lžíce limetkové nebo citronové šťávy, sůl a pepř.

Pak už stačí jen všechny ingredience promíchat. Nejlépe dresink chutná, pokud se nechá hodinu až dvě odležet v ledničce.

 

2. Balsamikovo- hořčičný dresink:

 

8 polévkových lžic potravinářského arganového oleje, 4 polévkové lžíce balsamica, 2 čajové lžičky horčice, 2 čajové lžíce cukru, 2 čajové lžičky granulovaného bujonu

Po smíchání všech ingrediencí můžete ihned podávat!

 

3. Octovo- arganový dresink

 

3 polévkové lžice jemného octa, např. jablečný, 2 polévkové lžíce arganového oleje, sůl, pepř, cukr, 1 cibule, bylinky co dům dá (nejlépe čerstvé zelené bylinky)

Cibule pokrájená najemno se smíchá s ostatními ingrediencemi za pomocí šlehače a po dobrém promíchání nechte asi 15 minut odstát, poté podávejte.

 

dip s arganovým olejem amlou5) Dipy

 

Stejně tak jako u dresinků na salát roste i obliba dipů, například k opékanému chlebu či nachos. Vyzkoušejte například sladkou verzi, kdy smícháte arganový olej, pražené mandle a med- typickou marockou pochoutku.

Receptů, kde lze arganový olej využít je nespočet a je tedy zcela na Vás, který si oblíbíte právě Vy. Vaší osobní kreativitě se meze nekladou!

 

Podělte se s Vašimi pokrmy, které jste připravili s arganovým olejem na našem Facebooku Smilargan!

 

zdroj: http://moroccanfood.about.com/, soussgourmet.com, eatmaster.de