5 zajímavých faktů o arganovém oleji

O arganovém oleji toho již bylo napsáno mnoho. Najdou se však i zajímavosti o kterých jste možná ani nevěděli. Na ty se společně podíváme v následujícím článku.

 

Argania Spinosa v Izraeli

 

Všichni, kdo znají arganový olej jistě ví, že se vyrábí pouze a jen v Maroku. V minulosti tu však byla snaha stromy Argania Spinosa zasadit také v Izraeli. Bohužel, pro Maročany bohudík, přežívají stromy Argania Spinosa pouze na suché a neúrodné půdě, která se vyskytuje pouze v jihozápadní části Maroka. Tento vzácný olej tak nadále zůstává dominantou a národním bohatstvím Marockého království.

kozy na stromu Argania Spinosa

 

Arganový olej v kozím trusu

 

Arganový olej se sbírá a vyrábí ručně. Je zde však více metod, jak jeho sběru dosáhnout. 

První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají, až plody uzrají a samy spadnou ze stromu, jiní zemědělci shazují plody na zem pomocí tyčí. Třetí a kuriózní metodou je sběr plodů prostřednictvím koz, které se plody Arganie živí. Plody se pak vybírají z jejich trusu.

Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá.

 

Neuvěřitelná spotřeba plodů

 

Na jeden litr olivového oleje je třeba 5 kg oliv. Na jeden litr arganového oleje je potřeba šestkrát více, a to přesně 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům Argania Spinosa. Jen tak pro představu, nejdražší olej na světě - opunciový olej má spotřebu oproti arganovému oleji ještě téměř třicetinásobnou - na jeden litr opunciového oleje je potřeba neuvěřitelných 800 kg plodů opuncie. 

 

marocké ženy pracující na výrobé arganového oleje

Namáhavá a dlouhá práce

 

Dostat z plodů Arganie 1 litr oleje dá marockým ženám dost zabrat. Na jeden litr musí berberské ženy pracovat až 20 hodin. Práce je to velmi náročná a zdlouhavá. Jednotlivé plody se musí nejprve rozlousknout pomocí kamenných mlýnků a až poté se mohou vylisovat.

 

Tajemství krásy hollywoodských celebrit

 

Arganový olej není tajemstvím krásy pouze berberských žen, arganový olej používají i mnohé hollywoodské celebrity.

 

Mezi stoupenkyně tohoto marockého zlata patří například Angelina Jolie, která používá nejen 100% arganový olej, ale i krémy s arganovým olejem nebo masky na vlasy. Stejně jako Angelina Jolie, používá arganový olej na vlasy i herečka Jennifer Aniston, jejiž vlasy jsou snem každé dívky a ženy.

Catherine vévodkyně z Cambridge používá arganový olej

 

Herečka Eva Mendes byla jednou slyšena, že arganový olej je tajemství její krásné pleti a popsala ho jako neobyčejný produkt. I Salma Hayek, Katy Perry, Kim Kardashian, Taylor Swift nebo topmodelka Gisele Bundchen používají toto tekuté zlato, které je součástí jejich každodenní zkrášlovací rutiny. Arganový olej si oblíbila i krásná Catherine, vévodkyně z Cambridge, která olej používá nejen na vlasy, ale i na celé tělo.

 

Více o celebritách, které používají arganový olej si můžete přečíst zde.

 

Máte také nějaký zajímavý fakt o arganovém nebo opunciovém oleji? Podělte se o něj s námi i dalšími čtenáři v komentářích.

 

zdroj: smilargan.cz, www.raredelights.com